Hlavní obsah

Potraviny, které nepatří do lednice

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile se oteplí, je velmi lákavé naprostou většinu potravin při vyšších venkovních teplotách skladovat v lednici. Ve skutečnosti ale tento zvyk nemusí nutně vést k vyšší trvanlivosti produktů. Spíše naopak, některým z nich vůbec nesvědčí.

Foto: Profimedia.cz

Některým potravinám chlad v lednici nesvědčí.

Článek

Potraviny nejenže nemusí vydržet déle, ještě ke všemu se může stát, že ztratí chuť, anebo ji naopak ztratí jiné pokrmy či pochutiny, které budou s nevhodnou položkou vloženou do lednice sdílet jeden regál, vyplývá z průzkumu a doporučení společnosti Good Housekeeping Institute, které přinesl Daily Mail.

V příručce zvané „Devět věcí, které nepatří do lednice“ organizace upozorňuje, že mnoho lidí v létě hřeší tím, že spoustu potravin dává do lednice bez rozmyslu, protože se bojí, že se kvůli vyšším venkovním teplotám dříve zkazí.

„Přes léto jsou lednice doslova nacpané jídlem a pitím, které tam nemají co dělat. Anebo ještě hůře druhy, kterým chlad v lednici naopak ještě uškodí jak na chuti, tak na trvanlivosti,“ uvádějí odborníci. Jakých devět potravin rozhodně nepatří do lednice a proč?

Chleba

Chléb daleko rychleji schne v lednici bez vzduchu než v chlebníku. Pokud jej chcete udržet co nejdéle čerstvý, dejte ho do sáčku a skladujte na suchém, chladnějším místě.

Cibule

Cibule taktéž nepatří do lednice. Co nejdéle čerstvá vydrží na suchém, temném a větraném místě. Tma navíc zabrání klíčení. V lednici jejím typickým pachem naopak mohou načichnout jiné potraviny.

Česnek

Stejně jako cibule by se měl skladovat i česnek. Lednice mu v žádném případě neprospěje k tomu, aby vydržel déle čerstvý.

Avokádo

V poslední době stále oblíbenější plod skladujte nejlépe v otevřených papírových sáčcích, pokud nechcete, aby dozrál příliš rychle. Pokud jste koupili tvrdý kousek a potřebujete, aby změkl, dejte ho do mísy na ovoce hned vedle trsu s banány.

Rajčata

Čím chladnější prostředí, kde se skladují rajčata, tím zásadněji ztrácejí tyto červené plody na chuti.

Med

Podle příručky je med jednou z mála potravin, které se nikdy nezkazí. To ale platí o medu, který je domácí nebo od včelaře, bez přidané chemie. I proto není ani v nejmenším případě potřeba jej uchovávat v lednici. Vyhovuje mu i pokojová teplota.

Dort

Všechny dorty, buchty a koláče, s výjimkou těch, do kterých byla přidána smetana, si vystačí ve speciální a vzduchotěsné formě na dorty, případně v plastové krabičce na jídlo.

Meloun

Meloun, zvláště celý, zabere v lednici hodně místa. Nerozkrojený uchovávejte mimo lednici, pokud jej ale rozkrojíte, zabalte jej do potravinové folie. Teprve po rozkrojení jej dejte do lednice, ne dříve.

Káva

Ačkoli některým potravinám chlad prospívá, u kávy je tomu naopak. Káva ve skutečnosti pohlcuje pachy jiných jídel, tudíž do lednice rozhodně nepatří. Nejčerstvější bude ve vzduchotěsné nádobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám