Hlavní obsah

Zdravotní komplikace, kvůli kterým se lidé dožívají nižšího věku

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dožít se vysokého věku není v dnešní době nic ojedinělého. Odborníci se proto zaměřili na zjištění, co za tímto jevem stojí. Přesněji řečeno odhalili to, co nám v dosažení vyššího věku brání.

Foto: Profimedia.cz

Délku života může kromě mnohých nemocí zkracovat i osamělost.

Článek

Při troše logického uvažování by se dalo říci, že v dosažení vysokého věku může lidem bránit hned celá řada věcí, respektive nemocí. V seznamu 'skrytých zabijáků', kteří život zkracují, by ale možná málokdo hledal například i osamělost nebo ztrátu čichu.

Naopak nadváha, kterou by sem leckdo zařadil, nemusí mít na délku života vliv, pokud není spojena s jinými závažnějšími komplikacemi, uvádí Dailymail.

Odborníci z amerického Chicaga, kteří seznam připravovali, do něj zařadili i další méně obvyklé věci, jako například špatnou kvalitu spánku. Opravdovou zvláštností je pak i prodělaná zlomenina ve středním věku. I ta prý může mít o několik let později negativní vliv na délku dožití.

Odborníci tvrdí, že výše uvedené faktory jsou stejně významné jako ty již všeobecně známé - vysoký krevní tlak nebo srdeční choroby. Zároveň jedním dechem dodávají, že je vždy třeba pohlížet na každého jednotlivce jako na celek, pokud se má důkladně posoudit jeho zdraví.

Závažnost zdravotních komplikací

Tým složený z psychologů, sociologů i praktických lékařů analyzoval údaje o zdraví a návycích 3000 mužů a žen ve věkovém rozmezí 57 až 85 let.

Dobrovolníci v rámci studie odpovídali nejen na dotazy ohledně samotného zdraví, jako je například výskyt diabetu, vysokého krevního tlaku nebo obezity, ale také se svěřovali s tím, zda žijí sami, jak jsou na tom s kvalitou chůze či různých smyslů, třeba čichu.

To vše po vyhodnocení umožnilo odborníkům udělat si detailnější přehled nejen o jejich aktuálním zdraví, ale také mohli odhadnout, zda se někteří z dotázaných stanou v horizontu příštích pěti let nemohoucími, nebo dokonce zemřou.

Dotázaní byli poté rozděleni do šesti skupin podle kvality zdraví - a zde došlo na různá překvapivá zjištění. Například lidé zařazení do nejzdravější skupiny (tedy do té, kde měli největší šance na dlouhý život) měli všichni nadváhu. To u nich znamenalo nejnižší, šestiprocentní pravděpodobnost úmrtí nebo nemohoucnosti v nejbližších letech. Krevní tlak měli v normě.

V další skupině, která vykazovala riziko 14 %, byli zařazeni lidé, kteří po 45. roce věku prodělali zlomeninu nějaké kosti. U nich kvůli tomu hrozí vyšší riziko osteoporózy s postupujícím věkem.

Třetí skupina, vykazující 19procentní riziko dřívějšího skonu nebo nemohoucnosti, zahrnovala jedince s psychickými problémy, včetně déle trvajícího stresu, depresí, osamělosti či problémů se spánkem.

Osamělost a špatný čich

Co se týče osamělosti, je podle vědců pro zdraví stejně nebezpečná jako vykouření 15 cigaret denně. Spolu se sociální izolací dochází totiž k oslabení imunitního systému, člověk je tak náchylnější k řadě nemocí.

Špatný čich pak může být odrazem celkového zdraví člověka. V případě, že se čichový nerv brzy opotřebuje nebo poškodí, mozek i tělo mohou být ve stejném ohrožení. Detailnější informace, proč tomu tak je, ale vědci nesdělili.

Jakkoli mohou být tyto nové informace zajímavé, odborníci dodávají, že největší 'skrytí zabijáci' zůstávají stále stejní - tedy cukrovka, vysoký krevní tlak, srdeční choroby a obezita.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám