Hlavní obsah

Když spíme na cizím místě, půlka mozku je vzhůru, zjistili vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí má problém se spánkem ve chvíli, kdy vybočí ze svého zažitého stereotypu. Častokrát jim totiž vyhovuje domácí prostředí, a pokud musí spát na jiném místě, v jiné posteli, například i s nevyhovující matrací či polštářem, je to problém. Vědci nyní přišli s tím, že za to může lidský mozek, který v takové chvíli nespí, ale bdí.

Foto: Profimedia.cz

Mozek vnímá změnu místa a neumožní člověku, aby zcela usnul. V neznámém prostředí musí být stále ve střehu.

Článek

Probudit se uprostřed noci v hotelovém pokoji, v domě přátel nebo dokonce ve své dětské posteli během návštěvy u rodičů, může být zneklidňující zážitek.

Smysly zaplaví vědomí nezvyklého prostředí následované záchvěvem paniky a člověk se cítí dezorientovaný. Vnitřní kompas se chvíli bezmocně protáčí, než mu dojde, kde vlastně je, a proč mu tam nic nepřipadá povědomé.

Noční hlídka

Následující ráno se pak spáč probudí bez potřebného odpočinku, a stále ze sebe setřásá mlhu nekvalitního spánku, zatímco se tápavě shání po první ranní kávě. Následující noc už naštěstí bývá podstatně snazší.

To vše podle vědců z americké Brownovy univerzity spadá do takzvaného "efektu první noci", který se rozhodli prostudovat a výsledky zkoumání zveřejnili v časopise Current Biology.

S pomocí neurologických zobrazovacích technik zjistili, že při spánku na novém místě usne jen polovina mozku, zatímco ta druhá zůstává částečně vzhůru na jakési "noční hlídce".

Spánek jednou mozkovou hemisférou

Tato funkce slouží jako "nástroj pro přežití v neznámém a potenciálně nebezpečném prostředí", kdy bdělejší část mozku má schopnost vyburcovat spáče při jakémkoli nezvyklém vnějším podnětu.

Jde o podobný druh "spánku jen jedné mozkové hemisféry", jako mají mořští savci a někteří ptáci, vysvětlila spoluautorka studie Juka Sasakiová.

„Delfíni a velryby spí jen jednou mozkovou hemisférou, zatímco druhá zůstává vzhůru," dodala. „A naše mozky mohou mít miniaturní systém podobný tomu, jaký mají delfíni a velryby."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám