Hlavní obsah

Recepty na dlouhověkost od nejstarších lidí na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří mezi poslední lidi na světě, kteří se narodili v 19. století. Stošestnáctiletá Italka Emma Moranová je považována za nejstaršího člověka na naší planetě. Ne náhodou tak na ní média vyzvídala její recept na dlouhověkost.

Foto: Profimedia.cz

Tajemství dlouhověkosti je u každého člověka jiné.

Článek

Moranová se narodila 29. listopadu 1899. Podle ní za její věk může každodenní konzumace tří vajec, přičemž dvě z toho musejí být vždy syrová, a trocha mletého masa, které musí být taktéž částečně syrové.

Kromě potravy k její dlouhověkosti prý přispěl i fakt, že opustila manžela. Měl násilnické sklony, a proto od něj Moranová odešla již v roce 1938, kdy ještě rozvod nebyl možný. Nikdy se již nevdala a ani děti neměla, i když jedno porodila, ale to zemřelo v sedmi měsících. Sama ale nikdy nebyla. Měla okolo sebe neustále velké množství lidí. Živila se rukama. Nejprve pracovala v továrně na jutové pytle, potom jako kuchařka. Pracovat přestala v 75 letech.

Až v poslední době je ale její sociální život trochu omezený, i když ji často navštěvuje rodina a denně ošetřovatelka. "Její dlouholetí přátelé už jsou všichni na hřbitově," vysvětluje dvaasedmdesátiletá příbuzná Rosi Santoniová.

Moranová, která už skoro neslyší, špatně vidí, ale jinak je relativně zdravá, má dlouhověkost v genech. Její sestra zemřela ve 107 letech, matka v jedenadevadesáti. Harvardova univerzita prý již studuje její DNA.

Co k dlouhověkosti pomohlo dalším stoletým?

Američanka Susannah Mushatt Jonesová prý za svůj věk také vděčila vejcím, ale tentokrát se slaninou a pak také dlouhému spánku a své naprosté abstinenci (nekouřila a nepila alkohol).

Britský válečný veterán Henry Allingham, který zemřel v roce 2009 ve 113 letech, ale byl pravý opak. Za svůj recept považoval naopak cigarety, whisky a „divoké ženy". Tři piva denně a panáka whisky doporučuje i nyní 110letá Američanka Agnes Fentonová, která ale dodává: "Musíte mít v životě víru v Boha."

„Vše je o tom být pozitivní," říkávala Alice Herzová-Sommerová, která zemřela v roce 2014 v Londýně. Tato pražská rodačka se dožila 110 let a byla považovaná za nejstaršího člověka, který přežil nacistické vyhlazování Židů.

Britka Ethel Langová, která zemřela před rokem ve věku nedožitých 115 let, zase milovala tanec a nikdy nekouřila. Nejstarší Skotka, loni zesnulá Jessie Gallanová, se dožila 109 let, prý díky ovesné kaši, pletení a vyhýbání se mužům (nikdy se nevdala).

Jako recept na dlouhý život je často zmiňován dobrý spánek. Podle Misao Okawové, která zemřela loni ve 117 letech, stačí osm hodin denně. Nic se totiž nemá přehánět. I když Kamato Hongová proslula tím, že dva dny spala a dva dny byla vzhůru, a dožila se 116 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám