Hlavní obsah

Obyčejné produkty jako náhrada superpotravin

Novinky, ema

Rádi byste využívali zdravotních benefitů super potravin, ale nabídka je pro vás finančně nedosažitelná, nebo nevíte, jak byste si s neznámými položkami v nákupním košíku poradili? Nevadí. I v běžném sortimentu se totiž dají najít potraviny, které se co do počtu živin produktům označovaným jako „superfoods” směle vyrovnají.

Foto: Profimedia.cz

Zkuste místo goji klasické brusinky.

Článek

Téměř ke každému poměrně známému druhu super potravin lze přiřadit notoricky známou variantu, která se může pochlubit podobnými živinami.

O některých benefitech na první pohled obyčejných potravin možná nemáte ani tušení, přesto z nich můžete získat nejen mnoho skrytých zdravotních výhod, ale zároveň i potěšit svoje chuťové pohárky.

Zelí místo květáku

Ačkoliv je květáku věnováno čím dál více pozornosti a vymýšlejí se recepty od květákových placiček po pizzu, pokud vám zrovna nelahodí, můžete jej nahradit jiným příbuzným produktem - zelím.

Brukvovitá zelenina je známá díky svým autoimunitním účinkům, také jako prostředek pro přírodní detoxifikaci organismu, ochránce proti srdečním chorobám či některým druhům rakoviny.

Foto: Profimedia.cz

Zelí

Jak z něj získat nejvíce živin? Zkuste salát. Zelí nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky, promíchejte v misce s panenským olivovým olejem, červeným vinným octem, medem, černým pepřem a špetkou mořské soli. Dále namíchejte dressing podle své chuti, super výživná kombinace je například čerstvě nastrouhaný zázvor, česnek a dochutit můžete například dijonskou hořčicí nebo čerstvým ovocem.

Pokud nejste fanoušky syrového zelí, stačí chvilku povařit s trochou olivového oleje, jablkem, jablečným octem, nakrájenou cibulí, mořskou solí a černým pepřem, doporučuje health.com.

Sezamová semínka místo chia

Ačkoliv jsou všude okolo nás propagovaná chia semínka, málokdo jim přijde na chuť. Rosolovitý pudink je pro mnoho lidí odpudivý, anebo bez chuti. Stejnou roli ale mohou zastat komerčně známá sezamová semínka, která jsou navzdory popularitě chia tak trochu utlačována.

Sice neobsahují tak velké množství omega 3 mastných kyselin, ale vědci uvedli, že zvyšují hladinu antioxidantů v krvi a také snižují „špatný“ cholesterol.

Foto: Profimedia.cz

Sezam

Stejně jako chia jsou sezamová semínka bohatá na hořčík. Ten je důležitý pro růst svalů, ale i pro správné funkce nervové soustavy či imunitního systému a obranyschopnosti těla, regulaci srdečního rytmu, krevního tlaku a hladiny cukru v krvi. Také přispívá ke správnému vývoji kostí.

Jak je začlenit do jídelníčku? Není nic jednoduššího. Posypte jimi zeleninový salát, přimíchejte do zapečené zeleniny, toastů, přidejte do ovesných vloček, anebo, stejně jako chia, přidejte do smoothie a šťáv.

Cizrna místo quinoy

V poslední době střídají klasické přílohy, jako jsou rýže či brambory, alternativy z kus kusu, bulguru, či velmi výživné quinoy.

Podobné nutriční hodnoty vašemu tělu dodá ale i obyčejná cizrna, známá jako prvotní surovina pro výrobu lahodného hummusu. Stejně jako quinoa je bezlepková a představuje jedinečnou rovnováhu vlákniny, zdraví prospěšných sacharidů a bílkovin rostlinného původu.

Foto: Profimedia.cz

Cizrna

Pro srovnání: půlka hrnku vařené quinoy obsahuje 20 g sacharidů, 2,5 g vlákniny a 4 g bílkovin. Stejné množství cizrny obsahuje 17 g sacharidů, 5 g vlákniny a 5 g bílkovin. Obojí obsahuje také minerální látky a antioxidanty.

Cizrnu do svého jídelníčku zařadíte poměrně jednoduše. Přidejte ji do polévky, do dušeného masa, chilli, nebo do salátů. Pokud hledáte zdravou alternativu tučných chipsů, připravte si křupavou cizrnu k filmu za použití soli a olivového oleje na pečicím papíře doma v troubě.

Brusinky místo goji

Goji (kustovnice) je populární především díky své užitečnosti v čínské medicíně. Obsahuje antioxidanty a působí protizánětlivě.

Obdobné přínosy pro imunitu mají ale i brusinky. Studie v časopise Journal of Nutrition uvedla, že antioxidanty v brusinkách posilují imunitní opověď v případě chřipky či nachlazení.

Foto: Profimedia.cz

Brusinky

Samozřejmě jsou starou dobrou záchranou v boji proti zánětům a infekcím močového měchýře. Sušené brusinky přidávejte do salátů, ovesných vloček, nebo si je dopřejte obalené v hořké čokoládě, jako zdravé hřešení.

Reklama

Výběr článků

Načítám