Hlavní obsah

Ženy potřebují více spánku než muži

Novinky, bok

Dostatečné množství spánku, při kterém by se tělo zregenerovalo a člověk nabral síly do nového dne, potřebují muži stejně jako ženy. Podle výsledků výzkumů by si ale ženy měly přispat přece jen o něco více než jejich drahé polovičky, a to kvůli větší zátěži, již během dne musí jejich mozek zvládat.

Foto: Profimedia.cz

Vědecká studie uvádí, že ženy během dne využívají mozek více než muži, a proto také potřebují déle spát, aby znovu nabraly síly.

Článek

Ženský mozek je komplexnější, a tudíž zvládá o něco větší zátěž než mužský, proto také potřebuje více odpočinku, uvádí se v blíže nespecifikovaném výzkumu, z něhož cituje server Independent.

Vědci ve zprávě uvedli, že rozdíl není až tak markantní, dámám stačí ke stejné regeneraci jako mužům zhruba o dvacet minut delší spánek. Jejich studie se zúčastnilo 210 mužů a žen středního věku.

„Jednou z hlavních předností spánku je umožnit mozku, aby se mohl sám obnovit a opravit,” uvádí autor studie Jim Horne, spánkový expert a ředitel spánkového výzkumného centra na britské univerzitě v Loughborough.

„Během hlubokého spánku mozková kůra, tedy část zodpovědná za myšlení, paměť atd. vypíná mnohé smysly a přechází jednoduše řečeno do režimu obnovy,” dodal.

Mozková aktivita udává potřebu spánku 

Specifická potřeba spánku je podle Horna u každého člověka dána aktuální intenzitou mozkové činnosti během dne.

„Čím víc používáte a zaměstnáváte mozek během dne, tím více času pro jeho regeneraci potřebujete. Jelikož ženy mají tendenci zvládat během dne více věcí najednou, automaticky i více zapojují mozek pro jejich úspěšné splnění. Ve srovnání s muži tak využívají větší mozkovou část,” popsal pro Mail Online.

Průměrná spánková potřeba u žen je zhruba o dvacet minut vyšší než u mužů. Pokud ale budou i muži během náročnějších dní nebo období v práci více namáhat mozek, jejich potřeba spánku k dostatečné regeneraci bude samozřejmě také vyšší.

V rámci studie bylo také zjištěno, že špatný a nedostatečný spánek má na ženy mnohem větší vliv s více vedlejšími účinky, než je tomu u mužů. U žen bývá častěji evidována psychologická úzkost spojená s pocity nepřátelství a vyskytují se u nich častěji deprese i agresivnější chování.

Reklama

Související témata:

Související články

Obsah snů ovlivňuje poloha ve spánku

Lidé, kteří spí na levém boku, mají podle vědců daleko častěji noční můry. Naopak ti, kteří usínají na opačné, pravé straně, mají kvalitnější a delší spánek,...

Noční pocení může mít několik příčin

Nepříjemný pocit uprostřed noci. Probudíte se a zjistíte, že jste doslova zbroceni potem. Co se děje s naším tělem, když se v noci nadměrně potíme? Může jít...

Výběr článků

Načítám