Hlavní obsah

Když za neplodností stojí endometrióza

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Endometriózou trpí zhruba každá desátá žena v plodném věku. Na tento problém nejčastěji upozorní bolestivá menstruace, objevit ji mohou ale i lékaři v důsledku pátrání po příčinách neplodnosti ženy.

Foto: Profimedia.cz

Na nemoc může upozornit i bolestivá menstruace.

Článek

Endometrióza může zhoršovat plodnost hned několika způsoby. „V dutině břišní vzniká chronický zánět, který způsobuje jizvení a srůsty ve vejcovodech. Ty se pak stávají neprostupné a brání kontaktu spermie s vajíčkem,“ vysvětluje MUDr. Ondřej Matěna z Institutu reprodukční medicíny Unica.

Tělo také vytváří více speciálních bílých krvinek, které likvidují spermie, endometroidní cysty mohou utlačovat tkáň vaječníku a bránit tak ovulaci. Při postižení stěny dělohy se může zhoršovat i kvalita děložní sliznice.

Endometrióza je onemocnění, při němž se malé části výstelky děložní dutiny nacházejí jinde než v děloze, například na pobřišnici, vaječnících nebo na různých místech v oblasti pánve. Pravděpodobně vzniká na základě dědičnosti, atypickým fungováním imunitního systému, jenž ovlivňuje i hormonální systém. Průběh tohoto onemocnění dokáže zmírnit včasná diagnostika a léčba, ale také těhotenství.Kvůli svému chování je mnohdy endometrióza přirovnávána k malignímu onemocnění. Protože se ale v organismu chová jinak, řadíme ji mezi nezhoubná ženská onemocnění.

Jakmile problém lékaři objeví, přichází na řadu léčba. V souvislostí s neplodností se pak nejčastěji jedná o miniinvazivní laparoskopii, během které se odstraňují ložiska onemocnění. Dalším krokem je léčba pomocí léků.

„Dříve se u pacientek na 3 až 6 měsíců uměle navodil stav podobný menopauze, během kterého došlo ke zmenšení ložisek. To však s sebou přinášelo i všechna negativa běžné menopauzy, tedy návaly, suchost pochvy nebo atrofii prsů,“ vysvětluje MUDr. Matěna a dodává:

„Novou metodou je podávání syntetických gestagenů, které tyto nežádoucí účinky již nemají.“

IVF jako jedna z možností

Pokud ale endometrióza postihne oba vejcovody, žena musí podstoupit IVF. Když jsou zasaženy i vaječníky, lékaři je aktivují pomocí léků a léčba musí být vysoce individualizována.

„Vzhledem k častému výskytu ložisek i v děložní stěně bývá úspěšnost uhnízdění embrya u takto postižených žen o něco snížená, ale obecně lze říci, že pacientky s endometriózou mají díky moderní IVF léčbě již velmi dobré vyhlídky,“ doplňuje odborník na reprodukční medicínu.

V případě, že jsou vaječníky zasaženy opravdu masivně, však může dojít ke zmenšení zásob vajíček.

„Zdá se, že existuje vztah mezi výskytem endometriózy a syndromem cystických ovarií. Při této kombinaci pak může nastat předčasné ovariální selhání, kdy má i relativně mladá žena kolem třiceti let vyčerpaná vlastní kvalitní vajíčka a nezbývá jí jiná možnost, než počít pomocí darovaných vajíček,“ dodává lékař.

Další komplikace těhotenství

Podle lékařů z Královské nemocnice v Aberdeenu a jejich rozsáhlé studie navíc endometrióza zvyšuje riziko mimoděložního těhotenství a potratu v prvních třech měsících i pozdějších těhotenských komplikací, včetně krvácení a předčasného porodu.

Jako možný důvod těchto potíží nabízí autorka studie Dr. Lucky Saraswatová právě chronický zánět v pánvi a strukturální a funkční změny na děložní stěně.

„Myslíme si, že tyto dva faktory mohou ovlivnit uhnízdění a vývoj placenty a způsobovat tak nepříjemné těhotenské komplikace.“

Podle ní by každá žena s endometriózou měla být o možných rizicích spojených s těhotenstvím poučena a měla by být po celou dobu těhotenství důkladně sledována.

Reklama

Související články

Nechala jsem si zmrazit vajíčka

Erika Luzsicza (38) je krásná, rázná a hodně mluví. Po vysoké škole udělala závratnou mezinárodní kariéru. Prozatím však nezaložila rodinu. Před časem si...

Výběr článků

Načítám