Hlavní obsah

Pro ženu není snadné přijmout fakt, že nebude mít děti

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko si někdo umí představit, jaké to pro ženu je, celý život toužit po dítěti a z nějakého důvodu ho nemoci mít, dokud to sám neprožije. Ani moderní medicína si totiž nedokáže poradit se vším a mnohým ženám tak nezbývá než svůj boj vzdát a smířit se s bolavou skutečností. Vypovídá o tom i příběh pětačtyřicetileté Amandy Revell Waltonové.

Foto: Profimedia.cz

Život může být krásný a plnohodnotný i bez dětí.

Článek

Amanda vždy toužila po velké rodině a brala jako samozřejmost, že až nalezne toho pravého, budou spolu mít děti. Jenže muž jejích snů se dlouho neobjevoval, a když už se našel, bylo jí šestatřicet a tolik plánované a vytoužené těhotenství ne a ne přijít.

Vyzkoušeli s mužem snad úplně vše, po čase se svěřili i do rukou odborníků a podstoupili léčbu neplodnosti. Dvakrát absolvovali celý cyklus IVF, ale vždy bezúspěšně.

Když se chystali, že absolvují třetí cyklus, nastala u Amandy předčasná menopauza. Ve svých 42 letech tak přišla o veškerou možnost otěhotnět. Bohužel kvůli rodinným záležitostem nepřicházely v úvahu ani další možnosti náhradního rodičovství.

Smíření s touto skutečností bylo pro Amandu neuvěřitelně těžké. Proplakala několik nocí, než si uvědomila, že její život nekončí a i bez dětí může žít plnohodnotně.

„Část mého já se absolutně zhroutila. Truchlila jsem kvůli něčemu, co nikdy nebudu mít, a trvalo dlouho, než jsem začala opět myslet pozitivně. Nebylo vůbec jednoduché smířit se s tím, že mateřství není vše, je možné si najít nové sny a bojovat za jejich uskutečnění,“ svěřila se Daily Mailu Amanda Revell Waltonová.

Život může být krásný

Dnes to všechno bere jako požehnání, které jí ukázalo i další životní cesty. Své mateřské pudy uplatňuje díky roli tety, jelikož tráví hodně času se třemi dětmi své sestry, a svou nově získanou energii dává do propagace problematiky bezdětných žen.

Společnost totiž na ženy do značné míry vyvíjí nátlak, aby měly děti. Proto, když se to ženám nedaří, zažívají dost často pocity provinění a méněcennosti.

A co dnes Amanda ženám radí?

Aby zbytečně neoddalovaly své mateřství a využily období nejvyšší plodnosti. Když už jim otěhotnění nepůjde přirozenou cestou, nemají se bát využít všech možností moderní medicíny.

Nicméně za všech okolností by si měly držet odstup a uvědomit si, že existují i možnosti náhradního rodičovství – ať už se jedná o adopci, či pěstounskou péči. A pokud ani tato možnost u nich není reálná, nic se neděje. Život může být krásný a plnohodnotný i bez dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám