Hlavní obsah

Nejčastější chyby při sportu

Novinky, das

Stále více Čechů svůj volný čas vyplňuje sportem, což odborníci ve velkém vítají. Bohužel ne všichni ke sportu přistupují správně a svými chybami si ubližují. Alespoň to tvrdí rozsáhlý průzkum značky Rajec. Podívejte se s námi na nejčastější chyby našich rekreačních sportovců.

Foto: Profimedia.cz

Většina lidí přijímá tekutiny pozdě.

Článek

Zrádná dehydratace 

Bolest svalů a únava spojená s neschopností pokračovat ve výkonu je pro sportovce velmi nepříjemný stav. Všechny tyto příznaky ovšem nemusí ukazovat na nízkou fyzickou kondici, může jít o nastupující dehydrataci a její projevy.

O nutnosti doplňovat při sportu tekutiny jsou naštěstí Češi podle průzkumu obeznámeni, jen necelé jedno procento při sportu nepije vůbec, ostatní pitný režim nepodceňují a nějaké tekutiny přijímají. Většina lidí tak dělá jen jednu zásadní chybu, přijímá totiž tekutiny pozdě.

Celých 76 % sportovců pije až tehdy, když má žízeň, což může způsobit nemalé zdravotní komplikace. Na pitný režim je totiž nutné myslet dříve a průběžně dodávat tělu tekutiny v malých dávkách.

„Pokud si na pití vzpomenete, až když vás na to upozorní oschlé rty, sucho v ústech nebo pocit žízně, je to pozdě. Váš organismus už totiž přepnul do 'nouzového režimu' a začíná bojovat s přicházející dehydratací,“ upozorňuje Miloš Škorpil, běžecký trenér a odborník na výživu.

Volba správné tekutiny

Z průzkumu dále vyplynulo, že se povědomí o správné skladbě pitného režimu při sportu jednoznačně zvyšuje. Po dříve tolik doporučovaných iontových nápojích, které měly zaručeně zvýšit výkon, sáhne v dnešní době už jen zanedbatelné procento rekreačních sportovců. Naopak až pro 80 % dotázaných je při sportu nejčastějším společníkem voda.

„Vůbec nejvhodnější je pro doplnění tekutin při sportu pramenitá voda, která přirozeně hydratuje,“ říká Miloš Škorpil a dodává: „Naopak voda minerální by neměla tvořit základ pitného režimu rekreačního sportovce, při běžném pohybu jí stačí vypít jen pár doušků.“ Právě minerální vodu pije přesto při sportu nejčastěji 12 % lidí.

Po šťávě (vodě naředěné sirupem) sáhne nejčastěji 14 % Čechů, ostatní nápoje, jako jsou limonády, ledové čaje či džusy preferuje při sportu již pouze zanedbatelné procento Čechů. Pokud jde o perlivost, volí Češi ke sportu jednoznačně nesycené nápoje. Tekutiny s bublinkami upřednostňuje jen 18 % z nich.

I po dokončení sportovní aktivity jsou Češi vzorní a 99 % z nich myslí na pitný režim. I zde vede voda, kterou po sportu volí téměř 58 % z nich. Oproti tekutinám, které Češi pijí při sportu, je vidět jediná, avšak poměrně dost výrazná změna.

Dvanáct procent Čechů si totiž po sportu dá nejraději vychlazené pivo, přičemž se jedná v drtivé většině o muže. Pivo je nejoblíbenějším nápojem po sportu pro téměř čtvrtinu z nich.

„Pokud si chcete dát po sportu pivo, zavodněte se nejdřív dostatečně čistou vodou. Zabráníte tak narušení termoregulace, rozšíření cév a ztrátě tekutin,“ dodává Miloš Škorpil, zakladatel první Běžecké školy u nás.

Nejdůležitější je zahřát svaly

Jak průzkum ukázal, již zmíněná dehydratace není jediným strašákem, který číhá na sportovce.

Další velkou nástrahou, která zvyšuje riziko úrazu a zdravotních komplikací, je podcenění přípravy těla na zátěž a potřebného zahřátí svalů. Bohužel právě to před samotným sportem většina Čechů zanedbává.

Nějaké formě přípravy se vždy věnuje jen pětina z nich. Naopak téměř 30 % lidí jen velmi výjimečně nebo vůbec, dalších 20 % pouze občas, pokud si vzpomenou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám