Hlavní obsah

Žárlivost může vést až k alkoholismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že si člověk může vytvořit závislost na jídle nebo drogách, je poměrně známý fakt. Spousta lidí se ale stává také závislá na svých partnerech. A to může jít podle odborníků postupem času i ruku v ruce s alkoholismem.

Foto: Profimedia.cz

Některé lidi může žárlivost dovést téměř k šílenství. Jiní sáhnou po alkoholu.

Článek

Osoby závislé na vztahu, které odvozují své vlastní sebevědomí z toho, zda jsou s partnerem spokojené a zda se chová podle toho, co jim vyhovuje, prý častěji propadají žárlivým záchvatům. Ale nejen to. Pokud se partner nechová podle jejich představ a oni mají kvůli tomu pocit méněcennosti, pak častěji sáhnou po lahvi a končí jako alkoholici.

Psychologové z Texasu zjistili, že mezi žárlivostí, sebevědomím závislém na vztahu  a problémy s alkoholem existuje silný vztah. A právě včasná identifikace osoby, jejíž sebevědomí závisí na tom, zda je partner oddaný a vztah funguje, může vést k prevenci alkoholismu.

Alkohol jako úleva od bolesti

„Každý člověk zažívá jistou míru žárlení, když je jeho vztah ohrožen a partner projevuje náklonnost jiným směrem mimo vztah. Mnoho lidí žije ve vztazích, které nejsou zdaleka ideální, alkohol pak ale může sloužit jako úleva od bolesti a napětí,“ tvrdí doktor Angelo DiBello z Houstonské univerzity.

Jenže řešení negativních emocí a psychického stresu alkoholem velmi často vede k alkoholismu.

„Lidé, jejichž sebevědomí záleží na vztahu, se obracejí k alkoholu proto, aby se vyrovnali s žárlivostí. Naše studie zjistila, že to platí hlavně pro ty žárlivé jedince, kteří jsou se vztahem nespokojeni, jejichž partner jim je méně oddaný a kteří nezažívají s partnerem plné propojení,“ uvedl doktor DiBello pro odborný časopis Addictive Behaviors.

Reklama

Výběr článků

Načítám