Podle dietoložky Sarah Flowerové by lidé měli živiny a vitamíny přijímat výhradně jen ze stravy. Ze správných ingrediencí by podle ní měl člověk získat všechno to, co jeho tělo potřebuje, řekla pro Daily Mail.

“Čím čistší bude vaše strava, používáním čerstvých ingrediencí a vařením doma, tím méně potřebujete suplementy podporující vaše zdraví.” Odbornice dále dodává, že mnoho národů konzumuje stravu s nadměrným množstvím cukru, tudíž jsou náchylnější k nedostatku vitamínů a minerálních látek.

Logicky se tedy nabízí otázka, jak si ze stravy vzít vše, co potřebujeme. Flowerová říká, že jen vaření pokrmů z čerstvých surovin nestačí.

“Strava bohatá na tučné ryby, celozrnné výrobky, bílkoviny, ovoce a zeleninu by měla poskytnout dostatek živin,” říká odbornice a dodává, že je třeba dbát i na reakce svého těla a sledovat, jak tráví potraviny a jestli netrpíme zažívacími problémy.

Vařením se ztrácejí živiny

Menstruující ženy by podle ní měly v období periody přijímat více oleje (například pupalkového) a jíst potraviny bohaté na hořčík, které pomohou zmírnit premenstruační syndrom.

Dietoložka zároveň varuje před mýty, které jsou spojeny s tuky, a upozorňuje, že ne všechny tuky jsou špatné. „Tučné ryby, semena a ořechy obsahují životně důležité živiny, takže ignorujte kalorie a dejte svému tělu živiny a energii, kterou potřebuje. Zdravou stravou rozhodně neztloustnete.”

Tip: Vitamíny se během procesu vaření postupně vytrácejí, proto odborníci doporučují zeleninu místo vaření a smažení raději uvařit na páře a jíst denně co nejvíce syrového ovoce a zeleniny.

 Obsah vitamínů v jídle
Vitamín A: mrkve, rajčata, listová zelenina, mango, papája, batáty, vejce, sýry, jogurt, játra a další
Vápník: tvrdé sýry, sója, ořechy, ryby, luštěniny a další
Vitamin B12: červené maso, sýry, ryby, mléčné výrobky
Vitamín C: ovoce a zelenina, nejlépe čerstvé
Vitamín E: luštěniny, sója, rostlinné oleje, zelenina, ořechy
Zinek: játra, ledviny, maso, ryby, mléčné výrobky, semena a ořechy
Vitamin K: listová zelenina, rajčata, olivový olej a další
Hořčík: tmavá čokoláda, špenát, semena, luštěniny
Železo: maso, luštěniny, třešně, jahody, špenát, brokolice, chřest
B6: klíčky, játra, ryby, sója, vejce
Může se vám hodit na službě Firmy.cz: