Mnoho typických velikonočních receptů si české hospodyňky předávají z generace na generaci, podívejte se s námi na ty tradiční i zdravější a novátorské verze.

Silný jehněčí vývar se smrži a kachními játry od šéfkuchaře Jana Punčocháře

FOTO: Grand Cru Restaurant & Bar

Suroviny: 400 g jehněčího krku, 200 g jehněčí kýty, 2 vejce, 200 g kořenové zeleniny, 1 šalotka, divoké koření, sůl, 0,1 dcl armagnaku, 100 g smržů, 80 g kachní játra foie gras, 30 g zázvoru, 1 lžička olivového oleje

Postup: Do studené vody vložíme osolený jehněčí krk a zavaříme, ztlumíme a naběračkou sebereme pěnu. Přidáme kořenovou zeleninu ve slupce, divoké koření, celou šalotku, při 98 stupních táhneme 14 hodin. Následně přecedíme přes plenu a maso nakrájíme na kousky.

Jehněčí kýtu nameleme na mlýnku a vpracujeme do ní dva bílky. Vložíme do studeného vývaru a necháme zavařit. Po zavaření ztlumíme a dále vaříme cca 30 minut, čímž docílíme vyčištění a zesílení vývaru.

Smrže řádně opláchneme, rozpůlíme, osolíme, opražíme na lžičce olivového oleje a vložíme do vývaru. Přidáme oloupanou a nakrájenou zeleninu, kachní játra, maso a zavaříme.

 Jarní velikonoční paštika z Nebespánu

FOTO: Nebespán

Suroviny pro 6 osob: 400 g listového těsta, 400 g libového vepřového masa, 250 g mletého libového hovězího masa, které okořeňte podle své chuti (nebo můžete nahradit již připravenou náplní do klobásek – koupíte v lepších řeznictvích), 150 g kvalitní šunky, 250 g zelených bylinek (doporučujeme z půlky čerstvý špenát a zbytek doplnit spařenými mladými kopřivami, pažitkou, plochou listovou petrželí atp. podle vašich možností a chuti), 3 větší cibule, 2 stroužky česneku, 50 g másla, 7 vajec + 1 žloutek (na potření), sůl, pepř + forma na biskupský chlebíček

Postup: Dejte vařit šest vajec natvrdo. Mezitím omyjte bylinky (kopřivy spařte horkou vodou), osušte, nakrájejte nahrubo. Na pánvi nechte rozpustit lžičku másla a poduste bylinky do měkka (cca 10 minut), v případě potřeby podlijte v průběhu troškou vody. Dejte stranou. Do stejné pánve dejte opět lžičku másla a nechte zezlátnout jemně nakrájenou cibuli a česnek.

V kuchyňském robotu namelte či nasekejte maso, spíš nahrubo. Přendejte do mísy, promíchejte s připravenou cibulí, česnekem a bylinkami, přidejte 1 celé vejce, sůl a pepř podle chuti a opět promíchejte.

Předehřejte troubu na cca 200 stupňů. Oloupejte vejce natvrdo a skrojte z obou stran špičky, abyste je mohli ve formě naskládat do řady těsně vedle sebe.

Vyválejte 2/3 listového těsta tak, abyste jím mohli vyplnit formu na biskupský chlebíček a ještě vám zbyly cca 2 cm na přesah na všechny strany. Těsto nechte trochu silnější, přibližně 0,5 cm. Vymažte formu máslem a vyplňte těstem. Naplňte polovinou připravené směsi a uhlaďte. Na takto připravenou směs položte vejce natvrdo po délce, těsně vedle sebe a každé mírně přitlačte.

Vyplňte formu zbytkem směsi, uhlaďte a mírně upěchujte. Ze zbylého těsta vyválejte obdélník o velikosti horní části formy, položte na směs a překryjte shora přesahy první části těsta a přitlačte, aby se při pečení neoddělily. Pomocí vidličky nebo nože nakreslete na těsto obrazce a pomažte rozkvedlaným žloutkem. Dejte péct asi na hodinu. Pokud by těsto zlátlo moc rychle, zakryjte ho pečicím papírem.

Vyndejte z trouby, nechte asi 10 minut vychladnout a opatrně vyklopte. Nakrájejte opatrně na širší plátky, nejlépe vroubkatým nožem na chléb. Dobrou chuť!

Pečené kůzlečí s listovým špenátem a šalvějí a hrnkový knedlík s kopřivami od Jana Punčocháře

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 800 g kůzle (kýta či hřbet), sůl, šalvěj, pepř, muškátový oříšek, 2 dcl bílého vína, 120 g másla, 4 šalotky, 8 stroužků česneku, 6 ks bobkového listu, 200 g špenátu, 1 malá cibule

Hrnkový knedlík s kopřivami: 8 housek, 8 vajec, 100 g másla, 2 dcl mléka, 200 g kopřiv, sůl, pepř, muškátový oříšek, máslo na vymazání

Postup: Kůzle osolíme, přidáme šalotky, šalvěj a česnek a vše vložíme do pekáče. Zalijeme 2 dcl bílého vína, přiklopíme a pečeme při 140 stupních hodinu a tři čtvrtě.

Půlku cibule zpěníme na másle, vložíme špenát, zarestujeme a přidáme sůl, pepř, a muškátový oříšek.

Knedlíky: Den staré housky nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy. Oddělíme žloutky od bílků, žloutky přidáme k housce a řádně promícháme. Bílky vložíme do mísy a vyšleháme sníh. V rendlíku si povolíme máslo, zalejeme mlékem, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek, přelijeme přes housky a promícháme. Kopřivy očistíme od stonku, propláchneme pod tekoucí vodou a spaříme ve vroucí vodě se solí. Pod tekoucí studenou vodou kopřivy následně zchladíme, nasekáme najemno, přidáme k housce, promícháme a nakonec jemně vmícháme sníh ušlehaný z bílků.

Připravené hrnky (na použité množství asi šest stejných hrnků) vymastíme máslem a bohatě je naplníme směsí. Dále vložíme do velkého hrnce s pařáčkem a zalijeme vodou tak, aby sahala do půlky hrníčku. Přiklopíme, upevníme fresh fólií a pomalu 20 minut vaříme ve vodní lázni. Hrnkové knedlíky necháme zchladnout, vyjmeme z hrnečků, nakrájíme na kolečka, vložíme zpět do hrnečků a před podáváním opět napaříme.

Dobře upečené kůzle položíme na připravený špenát a přidáme na plátky nakrájený hrnkový knedlík s kopřivami.

Kuřátko na motýlka

FOTO: Billa (2x)

Suroviny: 4 mini kuřátka, 4 jarní cibulky, 2 lžíce hladké mouky, 2 dl kuřecího vývaru, 2 lžičky směsi orientálního koření (adžika, garam masala, čubrica, nasi goreng), 80 g másla, rozpuštěného + 10 g na cibulku, čerstvý tymián, sůl a pepř

Postup: Kuřátka rozřízněte ostrým nožem nebo rozstřihněte kuchyňskými nůžkami podél páteře od krku až po biskupa a otevřete jako knihu. Otočte prsíčky nahoru a přitlačte silou k podložce, aby se kuře co nejvíc zploštilo. Kuře je tedy jen dvoustranné, tím lépe se upeče kůžička na všech místech. Do takhle rozpůlených mini kuřátek vmasírujte po obou stranách směs orientálního koření, sůl a pepř a stejně tak je celá pomažte přepuštěným máslem, aby se při pečení vytvořila kůrčička.

Na zbývajícím másle nechte změknout a zezlátnout jarní cibulku, zaprašte dvěma lžícemi hladké mouky, zarestujte a přesuňte na plech. Na lůžko z cibule položte kuřátka, podlijte trochou drůbežího vývaru, přidejte čerstvý tymián. Prsíčka na prvních 20 minut přikryjte alobalem, aby se propékala hlavně stehýnka ke kosti, a pečte na 190 °C. Poté sejměte alobal, teplotu zvyšte na 220 °C a upečte dozlatova.

Jarní bramborový salát

Suroviny: 600 g malých brambor uvařených v celku, 100 g čerstvě vyloupaného hrášku, 100 g ředkviček, 1 vanička řeřichy (případně koriandr či kopr), 4 lžíce créme fraîche, 4 vejce, uvařená natvrdo (vařte asi 6 minut), sůl a pepř na dochucení

Postup: Hrášek povařte 4–5 minut a ihned zchlaďte v ledové vodě. Ředkvičky nakrájejte i s červenou slupkou na kolečka. Ve velké míse promíchejte brambory s hráškem, kolečky ředkviček, solí, pepřem a créme fraîche. Servírujte na talíře a posypte řeřichou. Dozdobte půlkami vajec.

Jarní drůbeží vývar s bylinkovými nudlemi
Vývar

FOTO: Náš grunt (3x)

Suroviny – vývar: 1 farmářské kuře (farma Loužná), 2 petržele, ¼ celeru, 2 mrkve, 1 cibule, 2 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 3 litry vody

Bylinkové nudle: 200 g hrubé mouky, 2 vajíčka, 1 lžíce jemně posekané petrželky, 1 lžíce nakrájené pažitky

Postup vývar: Všechnu zeleninu kromě cibule oloupejte a společně s kuřetem a kořením vložte do velkého hrnce. Na mírném plamenu nechte táhnout tři hodiny (v tlakovém hrnci cca 1 hod.). Slijte vývar přes jemné sítko a nechte vychladit v lednici. Z vychladlého vývaru seberte ztuhlý tuk, aby polévka nebyla příliš mastná (voňavý kuřecí tuk se dá použit podobně jako například vepřové sádlo). Před podáváním vývar dosolte a zavařte do polévky jemně nakrájenou zeleninu – vařit stačí chvíli, aby zůstala křupavá. Poté zvlášť uvařené nudle a případně také maso.

Postup nudle: Všechny ingredience zpracujte v tuhé těsto, poté zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici několik hodin odležet, s těstem se pak bude lépe pracovat. Poté rozválejte, nakrájejte na nudličky a uvařte ve slané vodě, aby se vývar nezakalil.

Nádivka s kopřivami a medvědím česnekem
Velikonoční nádivka
Suroviny: 6 rohlíků den starých , 6 vajec, 200 ml plnotučného mléka, 150 g uzeného masa, 150 g vařeného kuřecího masa, 1 nakrájená cibule, 2 prolisované stroužky česneku, ¼ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky pepře, 1 lžička soli, 100 g kopřiv, 50 g medvědího česneku, 1 lžíce másla

Postup: Kopřivy s medvědím česnekem operte, spařte a poté najemno posekejte, ručně nebo v elektrickém sekáčku.

Z bílků ušlehejte sníh, žloutky promíchejte s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Rohlíky nakrájejte a promíchejte s oběma druhy masa, zeleninou a poté zalijte žloutkovou směsí a opatrně vmíchejte sníh. Směs rozetřete do většího hlubokého pekáčku nebo rozdělte do několika menších zapékacích misek dobře vymazaných máslem. Pečte hodinu při 170 °C.

Salát z medvědího česneku a mladého špenátu
Salát

Suroviny: 100 g mladého špenátu, svazek medvědího česneku, 2 farmářská vejce, 1 rohlík (na krutonky)

Zálivka: 3 lžíce panenského slunečnicového oleje, 1 lžíce bio hořčice jemné, 2 lžičky bílého vinného octa, špetka soli

Postup: Špenát i medvědí česnek operte a osušte. Suroviny na zálivku vlijte do malé skleničky, důkladně protřepejte a promíchejte se salátem. Rohlík nakrájejte na malé kostičky a lehce osmahněte.

Salát podávejte s krutonky a nakrájeným vařeným vajíčkem.

Špenátový koláč
Špenátový koláč

FOTO: Klasa (2x)

Suroviny – těsto: 300 g hladké mouky, 1 vejce, 3 lžíce studené vody, 100 g bio másla Ekomilk

Náplň: 400 g listového špenátu, 250 g kysané smetany, 50 g bio másla, 3 vejce, lžička soli, špetka pepře, stroužek česneku, 100 g uzené plece Rochus, trochu nasekaného tymiánu nebo jiné oblíbené bylinky

Postup: Mouku prosejte na vál, doprostřed udělejte důlek a do něj nastrouhejte máslo, přidejte vejce a vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň půl hodiny odpočívat v lednici.

Špenát nechte předem povolit v lednici. Rozehřejte máslo, na něm krátce osmažte nakrájený česnek, přidejte špenát, prohřejte, odstavte z plotny a promíchejte s vejci, smetanou, solí, pepřem a bylinkami. Uzené nakrájejte na plátky. Těsto rozválejte, natlačte do koláčové formy a propíchejte vidličkou, poklaďte několika plátky uzeného, nalijte na něj náplň a dozdobte zbylým uzeným. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C na nejnižší úrovni asi 45 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou a náplň neztuhne.

Římský salát s pečeným krůtím masem
Římský salát
Suroviny: 2 hlávky římského salátu Pascual z Polabí, 150 ml olivového oleje, 2 lžičky hořčice Kand, 75 g sýru Gran Moravia, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 lžičky worcesterské omáčky, krůtí prso, několik plátků toustového chleba, sůl, pepř

Postup: Krůtí prso okořeňte solí a pepřem a dejte péct, podle hmotnosti to potrvá cca 30–45 minut při teplotě 160 °C. Toustový chleba nakrájejte na kostičky a krátce opečte na troše olivového oleje.

Salát omyjte, osušte a natrhejte na menší kousky. Olej smíchejte s hořčicí, worcesterskou omáčkou, citrónovou šťávou, lžící nastrouhaného sýru a špetkou soli a pepře.

V zálivce namočte list salátu, ochutnejte, zda je dost ochucená, a případně dosolte nebo dopepřete. Promíchejte se salátem, krutonky, dozdobte hoblinami sýru a na tenké plátky nakrájeným masem.

Nádivkové muffiny

FOTO: Emco (2x)

Suroviny: 3 celozrnné housky, 50 g jemných ovesných vloček, 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 200 ml mléka, 300 g uzeného masa (nebo uzeného tofu), 40 g čerstvých kopřiv, sůl a pepř.

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme formu na muffiny. Housky a maso nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s ovesnými vločkami. Zalijeme mlékem a znovu promícháme. Kopřivy spaříme horkou vodou a nasekáme. Smícháme s masem, houskami a ovesnými vločkami. Přidáme žloutky, osolíme a opepříme. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Naplníme formu a pečeme cca 30 minut.
Zelený velikonoční koláč

FOTO: Dr.Oetker

Na těsto: 2 balení pizzy v prášku Dr.Oetker, 340 ml studené vody

Na náplň: 200 g čerstvého špenátu, 1 rohlík, 250 g tvarohového sýru (typu Lučina), 2 vejce, 250 g anglické slaniny, 3 stroužky česneku, 3 zarovnané lžíce strouhaného tvrdého sýru, 1 zarovnaná lžička soli,  ½ lžička  pepře, 3 vejce

Na potření: 1 vejce

Postup: Na přípravu těsta smícháme směsi na pizzu s vodou a vypracujeme hladké těsto. Polovinu těsta vyválíme na placku o průměru 30 cm, vložíme do vymazané formy, po obvodu vytvoříme okraj.

Na přípravu náplně opláchneme špenát na sítku, přelijeme horkou vodou a necháme odkapat. Do mísy nakrájíme na malé kousky rohlík, přidáme nasekaný špenát, tvarohový sýr, 2 vejce, slaninu nakrájenou na malé kousky, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr, sůl a pepř. Vše promícháme a rozetřeme do formy na těsto. Do náplně pomocí lžíce vytvoříme tři důlky a do každého z nich vyklepneme vejce.

Druhou polovinu těsta vyválíme na placku o průměru 27 cm, položíme na náplň, lehce přitiskneme a potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem. Vložíme do předehřáté trouby a 45 minut pečeme. (Elektrická trouba: 180 °C , horkovzdušná trouba: 160 °C, plynová trouba: stupeň 3-4)

Koláč můžeme podávat teplý i studený. Tip: Místo čerstvého špenátu můžeme použít 400 g mraženého listového špenátu.

Jehněčí roláda na česneku
Jehněčí roláda
Suroviny: cca 1,5 kg jehněčí plece, 3 stroužky česneku, 400 g listového špenátu, lžička sušené majoránky, 8 plátků zauzené slaniny, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Postup: Jehněčí plec očistěte od blan a přebytečného tuku a rozkrojte ji tak, aby se z ní dala srolovat roláda. Olivový olej smíchejte s majoránkou, špetkou soli, pepřem a prolisovaným česnekem a touto směsí potřete maso, poté na maso rovnoměrně rozložte slaninu a následně špenát (několik hodin předem nechte povolit, případně trochu vymačkejte), lehce posolte, srolujte a zavažte roládu kuchyňským motouzem.

Pečte asi 2,5 hodiny při teplotě 160 °C v nádobě s víkem, průběžně obracejte a podlévejte vodou nebo vývarem, aby maso zůstalo šťavnaté. Posledních 30 minut pečte bez poklice, aby maso získalo hezkou barvu. Rozstřihněte motouz, nechte chvíli odpočívat, poté nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší.

Tradiční italský velikonoční dort - Torta Pasqualina

FOTO: Galbani

Suroviny: 2 balení listového těsta kulatého tvaru, 1kg mangoldu, 500 g Galbani Ricotty , 5 vajec, ½ nakrájené cibule, 60g nastrouhaného parmazánu Parmigiano Reggiano D.O.P., extra panenský olivový olej, máslo, majoránka, sůl a pepř

Postup: Mangold očistěte, ponechejte si pouze zelené části. Nakrájejte na tenké proužky, které dvě až tři minuty spaříte ve vroucí osolené vodě. Slijte a nechejte vychladnout. V pánvičce osmahněte ve dvou lžících olivového oleje cibuli, přidejte osušený mangold a několik minut restujte. Vložte do mísy, vmíchejte ricottu, strouhaný parmazán, dvě ušlehaná vejce, polévkovou lžíci majoránky, sůl a pepř.

Pečicí formu na koláč o průměru 22 cm s vysokými zkosenými stranami vymažte máslem a vysypte moukou. Rozválejte první placku listového těsta, vložte do formy, okraje těsta nechte přesahovat přes stěny. Dovnitř nalijte náplň. V náplni vytvarujte ve stejné vzdálenosti od sebe tři důlky, do kterých rozklepnete syrová vejce. Na každé vejce položte kousíček másla.

Připravte druhou těstovou placku, kterou náplň přiklopíte. Okraje spodní a horní placky spojte k sobě. Celý povrch koláče pomažte olejem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zhruba hodinu. Podávejte vlažné či studené.

Velikonoční pečení

Jidáše
Jidáše

FOTO: Klasa (4x)

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 200 ml polotučného mléka, 100 g květového medu Včelpo, špetka soli, půl kostky droždí, 150 g farmářského másla Tatra, 2 žloutky z podestýlkových vajec Schubert, hřebíček na dozdobení, rozšlehané vajíčko nebo zbylé bílky na pomašlování a mandle na posypání
Postup: Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce, přidejte žloutky, med, prosátou mouku a sůl. Přidejte máslo a vše vymíchejte ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy a není krásně hladké. Nechte hodinu v teple kynout, poté propracujte a rozdělte na 18 menších kousků. Z každého vytvořte uzlík. Protože se někde jidášům říká „ptáčky“, můžete je také dozdobit hřebíčky, které do těsta zapíchnete jako oči. Nechte půl hodiny až hodinu vykynout, poté potřete vajíčkem nebo bílky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud nejsou krásně zlaté.
Mazanec
Mazanec
Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 100 g cukru, 150 g farmářského másla, 20 g droždí, 3 žloutky z vajec, kůra z jednoho citrónu, vanilinový cukr Kávoviny, půl lžičky soli, 100 g rozinek, půl kostky čerstvého droždí, rozšlehané vajíčko nebo zbylé bílky na pomašlování a mandle na posypání

Postup: Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce, přidejte žloutky, cukr, prosátou mouku, sůl a citrónovou kůru. Přidejte máslo a vše vymíchejte ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy. Poté přimíchejte i rozinky a nechte v míse hodinu v teple kynout. Během kynutí těsto ještě jednou prohněťte, bude se s ním lépe pracovat a bude nadýchanější.

Znovu propracujte, na pomoučeném válu vytvarujte bochník a nechte hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Poté pomašlujte vajíčkem a posypejte mandlemi. Rozpalte troubu na 200 °C, vložte do ní plech s mazancem a po deseti minutách snižte teplotu na 160 °C. Pečte dalších 45 minut, a pokud začne povrch mazance příliš hnědnout, přikryjte jej alobalem.

Tip: Těsto můžete rozdělit na dva menší bochníčky, ty se ale budou péct kratší dobu. Pokud chcete, aby měl mazanec ještě lepší chuť, můžete těsto připravit den předem a nechat vykynout v lednici. Druhý den ho nechte hodinku povolit, poté z něj vypracujte bochník a nechte ještě hodinu a půl kynout.

Boží milosti
Boží milosti
Suroviny: 250 g hladké mouky, 2 lžíce Božkova Tuzemského, 3 lžíce octa kvasného lihového Kávoviny, 1 vejce, kůra z půlky citrónu, 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany, bílý jogurt Klasik Kunín, špetka soli, směs oleje a škvařeného sádla, ZŘUD – Masokombinát Písek, moučkový cukr Tereos na obalení

Postup: Mouku prosejte na vál, uprostřed vytvořte důlek a do něj nalijte tekuté ingredience a přidejte sůl a citrónovou kůru. Zpracujte v dokonale hladké těsto a nechte v lednici aspoň půl hodiny odpočívat.

Poté vyválejte na plátky tenké cca 3 mm a rozkrájejte rádýlkem na čtverečky. Každý můžete ještě uprostřed jemně naříznout.

Smažte ve vysoké vrstvě tuku do zlatova, po upečení nechte okapat na papírových utěrkách a poté pocukrujte. Nejlepší jsou ještě teplé.

Mandlový beránek
Mandlový beránek
Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 100 g mletých mandlí, 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva, 150 g másla, 4 bílky, 4 žloutky, špetka soli, 180 g cukru krystal, 1 vanilinový cukr, 150 g bílého jogurtu z Valašska, 1 lžíce Božkova Tuzemského, rozinky nebo jiné sušené ovoce

Postup: Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou, troubu dejte nahřát na 175 °C. Bílky ušlehejte se solí do tuhého sněhu. Ve vedlejší míse utřete žloutky se změklým máslem a s oběma druhy cukru. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a mletými mandlemi a přimíchávejte po malých dávkách střídavě s jogurtem a rumem do máslovožloutkové směsi. Přidejte rozinky.

Poté zlehka vmíchejte ušlehaný sníh a nalejte těsto do přední části formy na beránka, přikryjte zadní polovinou formy a dejte péct. Po 45 minutách můžete odklopit a zkusit špejlí, zda už je beránek dostatečně upečený. Nechte ho několik minut vychladnout a opatrně vyklopte.

Velikonoční beránek z máku
Velikonoční beránek z máku

FOTO: pekarnamikula.cz

Suroviny: 120 g středně mletého máku (zhruba jako na nudle s mákem), 1 vejce, 200 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 50 g rozehřátého másla, ¼ l vychladlé silné černé kávy, ½ prášku do pečiva, citrónová kůra, ořechy, rozinky

Postup: Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem a pak postupně zašlehávejte střídavě mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimíchejte citrónovou kůru, ořechy a rozinky. Nalijte do vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypete kokosem) a pečte ve středně vyhřáté troubě 40–50 minut.

Zda je těsto upečené, zjistíte klasicky pomocí špejle – pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo. Formu nechte zhruba 10 minut vychladnout a pak beránka vyklopte. Můžete ho jen pocukrovat nebo polít čokoládovou či citrónovou polevou. Zdobení je jen na vás. Odměnou vám bude šťavnatá chuť se zajímavou příchutí kávy.

Velikonoční drchanice

FOTO: Hera

Suroviny: 500 g hladké mouky, 100 g rostlinného tuku s máslovou příchutí, 100 g cukru, 6 lžic bílého vína, 4 žloutky, citrónová kůra, vanilka, olej na osmažení
Postup: Z mouky, žloutků, na plátky nakrájeného rostlinného tuku Hera máslová příchuť, cukru, bílého vína, vanilky a dobře omyté citrónové kůry vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme asi 4 mm silnou placku. Vykrajujeme tvořítkem větší kolečka. V oleji smažíme a ještě horké pocukrujeme.
Velikonoční věnečky na vajíčka

FOTO: Dr.Oetker (3x)

Suroviny: 450 g hladké mouky, 1 balíček droždí Dr.Oetker, 60 g cukru, 1 vanilkového cukru , špetka soli, 1 vejce, 1 bílek, 50 g rozpuštěného másla nebo margarínu, 100 ml vlažného mléka, 125 ml smetany ke šlehání. Na potření: 1 žloutek

Postup: Na přípravu těsta promícháme v míse všechny sypké přísady. Přidáme ostatní suroviny a vařečkou ručně vypracujeme vláčné těsto, které necháme zakryté na teplém místě odpočinout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Těsto vyklopíme na pomoučený vál, krátce prohněteme a nakrájíme na 18-20 kousků. Každý kousek vyválíme na váleček asi 25 cm dlouhý. Vždy dva válečky spleteme dohromady, konce zmáčkneme k sobě a vytvoříme věneček. Věnečky klademe na plechy vyložené papírem na pečení. Před pečením necháme na teplém místě ještě 15 minut kynout. Potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. (Elektrická trouba: 200 °C, horkovzdušná trouba: 180 °C, plynová trouba: stupeň 4)

Po vychladnutí vložíme do středu věnečků uvařená malovaná vejce. TIP: Těsto můžeme vylepšit přidáním špetky badyánu.

Jarní rozkvetlé řezy

Suroviny - na těsto: 3 bílky, 3 žloutky, 150 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 300 g polohrubé mouky, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 100 ml oleje, 200 ml mléka

Na náplň: 1 kompot meruňky půlené (hmotnost po odkapání 470 g), 1 balení krémové náplně s vanilkovou příchutí Dr.Oetker, 200 ml studeného mléka, 2 lžíce moučkového cukru, 125 g změklého másla

Na ozdobení: 1 balíček cukrárenského želé zeleného, 500 ml vody (nebo šťávy z kompotu doplněné vodou do 500 ml), 2 zarovnané lžíce cukru, 1 balení květin oplatkových Dr.Oetker

Postup: Na přípravu těsta vyšleháme z bílků tuhý sníh. Žloutky společně s cukrem a vanilínovým cukrem vyšleháme elektrickým ručním šlehačem do pěny. V míse smícháme mouku s kypřicím práškem a vmícháme společně s olejem a mlékem do pěny. Nakonec zlehka zapracujeme sníh z bílků.

Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut. (Elektrická trouba: 180 °C, horkovzdušná trouba: 160 °C , plynová trouba: stupeň 3

Upečený korpus necháme na kuchyňské mřížce vychladnout. Na náplň necháme na sítku dobře odkapat meruňky a šťávu zachytíme. Krémovou náplň připravíme s mlékem, cukrem a máslem podle návodu na obalu. Hotovou náplň rozetřeme na vychladlý korpus a poklademe meruňkami. Na ozdobení připravíme cukrárenské želé se šťávou z kompotu, případně vodou a cukrem podle návodu na obalu. Nalijeme na meruňky a necháme ztuhnout. Moučník nakrájíme na řezy, které ozdobíme oplatkovými květinami.

 Velikonoční bezlepkový beránek sypaný cukrem

FOTO: Tesco

Suroviny:  250 g bezlepkové mouky, 250 g moučkového cukru, 100 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 100 g másla, 1 lžička, nastrouhané citrónové kůry, 1 bezlepkový kypřicí prášek do pečiva, 30 g rozinek, kokos na vysypání formy, tuk na vymazání formy, 3 vejce, 3 lžíce horké vody, špetka soli

Postup: Oddělíme od sebe bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme s cukrem a přidáme vodu, mléko, měkké máslo, citrónovou kůru, vanilkový cukr, mouku, prášek do pečiva a rozinky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně přidáme k ostatním surovinám. Vypracujeme těsto. Formu na pečení vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Vlijeme těsto. Troubu předehřejeme na 180 °C a beránka pečeme 30 až 40 minut. Ozdobíme moučkovým cukrem.

Retro karamelovo-banánová bábovka

FOTO: Amylon

Suroviny: 4 x retro puding Amylon Banán-karamel, ½ hrnku oleje, ½ hrnku cukru, 4 vejce, 1 balíček prášku do pečiva Amylon
Postup: Všechny ingredience smícháme, nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a pečeme na 160 °C cca 30 minut. Tento dezert bez mouky lze připravit také v domácí pekárně, a to s použitím programu na dorty.

Co s vykoledovanými vejci

Odborníci vejce považují za superpotravinu, jelikož obsahují vitamíny všech skupin (s výjimkou céčka), minerální látky, stopové prvky, ale také biologicky hodnotnější bílkoviny, než jsou ty z masa a mléka. Jsou v nich totiž hojně zastoupeny esenciální aminokyseliny, které si nedokážeme syntetizovat a přitom se bez nich neobejdeme.

Navíc vajíčko má energetickou hodnotu 332–387 kJ, což je jen o něco víc, než má jedno velké jablko. Hodí se tak i pro hubnutí.

Připravili jsme pro vás hned několik různorodých receptů, díky čemuž vám chuť vajec nezevšední.

 Nevšední vaječná tlačenka
Suroviny: 1 balíček Surimi tyčinek, 3 mrkve, 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku a aspiky Dr.Oetker, 4 lžíce vody, 300 ml majonézy, 100 ml smetany ke šlehání, 1 zarovnaná lžička soli, špetka pepře, šťáva z ½ citrónu, 1 malá konzerva sterilovaného hrášku (bez nálevu), 2 vejce

Postup:  Surimi tyčinky necháme při pokojové teplotě rozmrazit. Mrkev uvaříme do poloměkka a nakrájíme na tenké hranolky. Želatinu necháme ve vodě nabobtnat podle návodu na obale. V míse smícháme metličkou majonézu se smetanou. Ochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. V kastrůlku zahříváme želatinu až do úplného rozpuštění (nevaříme) a metličkou ihned vmícháme do majonézové směsi.

Formu na srnčí hřbet vyložíme potravinářskou fólií a do formy nalijeme 1/3 směsi. Do formy podélně skládáme polovinu surimi tyčinek, které prokládáme mrkví a hráškem. Zalijeme další 1/3 směsi a opět naskládáme tyčinky, mrkev a hrášek. Zalijeme zbytkem směsi a uložíme nejméně na tři hodiny do chladničky. Tlačenku vyklopíme z formy, stáhneme fólii a nakrájíme na plátky. Pokapeme citrónovou šťávou a podáváme s pečivem nebo chlebem.

Tip: Před nalitím želatinové směsi můžeme do formy vyložené potravinářskou fólií naskládat natvrdo uvařená vejce nakrájená na plátky.

Plněná vejce s tuňákem
Plněná vejce

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 8 vajec, 100 g tuňáka ve vlastní šťávě (konzerva), 2 lžíce smetany ke šlehání, 2 lžičky mírně ostré hořčice, čerstvě mletý muškátový oříšek, 1 lžička citrónové šťávy, 100 g kaviáru, 75 g portuláku nebo polníčku na ozdobu, sůl

Vejce povaříme 7–8 minut, zchladíme, oloupeme a necháme vychladnout.

Tuňáka rozmačkáme vidličkou, vajíčka podélně rozpůlíme, žloutek vyjmeme a nastrouháme. Žloutky a tuňáka ušleháme do krému, přilijeme smetanu a dochutíme hořčicí, solí, muškátovým oříškem a citrónovou šťávou.

Krém naplníme do zdobicího sáčku a nastříkáme do vaječných bílků. Vejce ozdobíme kaviárem.

Polníček opereme, přebereme listy a opatrně vytřepáme vodu. Listy rozložíme na tác a na ně dekorativně upravíme plněná vejce.

Plněná pikantní vejce
Plněná vejce

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 6 vajec, 50 g hlávkového salátu, 5 snítek kerblíku, 2 lžičky hořčice, 50 g filé z tresky, 1 lžička citrónové šťávy, 1 lžička rajčatového protlaku a 2 plátky citrónu na zdobení

Postup: Vejce uvaříme natvrdo. Necháme vychladnout. Mezitím opereme salát s kerblíkem a necháme okapat. Potom oloupeme vejce, podélně je přepůlíme a opatrně vyjmeme žloutky, které utřeme s hořčicí. Filé rozmačkáme vidličkou a s citrónovou šťávou je utřeme. Ochutíme je rajčatovým protlakem, kečupem a solí. Vaječným krémem naplníme sáček s trubičkou. Plníme vajíčka. Upravíme mísu salátem, citrónem a kerblíkem.

Tip: vejce lze ozdobit i uzeným lososem

Vajíčková pomazánka
Suroviny: 2 vajíčka natvrdo, 120 g sterilizovaných okurek, 50 g nivy 100 g jemného měkkého tvarohu (z vaničky), 30 g anglické slaniny, sůl, pepř
Vajíčka a okurky nakrájíme na jemné kostičky (nebo nastrouháme nahrubo), na jemném struhadle nastrouháme nivu. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, opražíme ji na pánvi a necháme zchladnout. Zamícháme vajíčka, okurky, nivu a tvaroh a vše dochutíme solí a pepřem. 2/3 anglické slaniny přimícháme ke směsi a zbylou použijeme na ozdobu. Dozdobíme oblíbenými bylinkami a nahrubo nastrouhanou okurkou.
Pomazánka s rybičkami
Suroviny: 1 konzerva sardinek v oleji, 2 vajíčka natvrdo vařená 100 g sterilizovaných okurek, 2 lžíce pomazánkového másla nebo tvarohu, sůl, čerstvě mletý pepř, citrónová šťáva na dochucení, špetka ostré hořčice, 1/3 paprikového lusku – oranžového
Vidličkou rozmačkáme rybičky, smícháme je s pomazánkovým máslem nebo měkkým tvarohem, okurku nastrouháme nahrubo, papriku nakrájíme na jemné kostičky a vše pečlivě promícháme. Mažeme na tmavé pečivo, můžeme dozdobit ředkvičkou, petrželkou a nahrubo nastrouhanou sterilovanou okurkou.
Pštrosí vejce
Pštrosí vejce
Suroviny: 1 kg mletého masa – směsi vepřového a hovězího, 1 syrové vejce, špetka majoránky, drceného kmínu, pepře, lžička papriky, půl svazku nasekané pažitky, 50 g strouhanky a trochu navíc na obalení, lžička soli, několik lžic vody, 8 vařených vajec

Postup: Maso důkladně propracujte s vodou, vejcem, kořením a solí, případně směs zahustěte trochou strouhanky. Vejce oloupejte a obalte je masovou směsí, poté ještě obalte ve strouhance, budou křupavější.

Položte do pekáčku a pečte při 200 °C asi 30 minut. Podávejte s nakládanými okurkami a vařenými brambory.

Sekaná z kuřecího masa s jablky a ovesnými vločkami

FOTO: Emco

Suroviny: 600 g kuřecích prsou, 400 g jablek, 200 g jemných ovesných vloček Emco, 4 bílky, 250 g slaniny (plátky na vyložení formy na bábovku), 5 natvrdo vařených vajec (počet záleží na velikosti formy).

Postup: Kuřecí prsa omyjeme a umeleme. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a jemně nastrouháme. Umleté maso osolíme (případně dle vlastní chuti okořeníme), promícháme s jablky, ovesnými vločkami a z bílků ušlehaným sněhem. Necháme 15 minut odpočívat.

Mezitím si připravíme formu na bábovku tak, že stěny obložíme plátky slaniny. Masovou směs rozdělíme na dvě části. Jakmile naplníme formu jednou částí směsi, vložíme oloupaná, natvrdo uvařená vejce. Na vejce dáme zbylou část masové směsi. Pokud nám na stěnách přesahují plátky slaniny, ohneme je na vrch naplněné formy. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 45 minut. Jako přílohu můžeme zvolit například bramborovou kaši.