Hlavní obsah

Důmyslné triky, jak zmenšit porce jídel a nehladovět

Novinky, bok

Hubnutí je pro mnohé ženy aktuálním tématem v průběhu celého roku. Aby se zadařilo a kila šla dolů, je třeba během dne spálit více kalorií, než přijmete. Logickým krokem k tomu je úprava jídelníčku a porcí. To ale automaticky neznamená, že se musí hladovět.

Foto: Profimedia.cz

Zdravé stravování s menšími porcemi představuje pro mnohé hladovění. Ne vždy to tak ale musí být.

Článek

Už jen v představách o hubnutí se mnohým ženám vybaví hladovění spojené s tím, co a v jakém množství mohou sníst. „Hubnutí nemusí být nutně spojeno s pravidelným kručením v žaludku. Regulace porcí se rozhodně nemusí týkat všeho, co sníte,” uvedla dietoložka Lisa Youngová pro server Health.

Snížit počet kalorií a shazovat kila se podle ní dá i způsoby, při kterých nebude třeba odpočítávat s kručením v břiše čas do dalšího jídla.

Voda jako start 

Před každým jídlem si dejte velkou sklenici vody, doporučuje nutriční specialistka Dawn Jackson Blatnerová.

S takovým základem v břiše nebudete mít takové touhy se z hladu přejídat. Navíc některé „žaludeční hlasité projevy” mohou být i důsledkem dehydratace. Pitím vody před jídlem tak lze snížit i celkovou úroveň hladu.

Zelenina, kam se podíváš 

Jedním ze způsobů, jak snížit počet kalorií a přitom klidně zachovat velikost porce, je přidání zeleniny. A to buď syrové jako přílohy, nebo tepelně zpracované přímo v jídle.

Z obvyklého množství masa zkuste třetinu odebrat a zbytek doplňte zeleninou podle své chuti. Případně přimíchejte do těstovin nebo jiného jídla, fantazii se meze nekladou.

Barevný kontrast

Podle studie z roku 2012 provedené na Cornell University má vliv na množství jídla i barva nádobí, ze kterého jíme. Pokud je barevný kontrast jídla a talíře nízký, lidé prý sní až o 22 % větší porci, než by museli.

Pokud tedy chcete jíst méně, zkuste si trochu pohrát s barvami a servírovat jídlo na specifické talíře podle toho, co zrovna uvaříte. Ne všeho se ale musí jíst méně. Například salátu si můžete dopřát klidně celou mísu. Takže najít nejlépe nějakou zelenou, a hurá do jídla.

Velikost nádobí 

Kromě barvy je podle odborníků vhodné také servírovat jídlo menšími nástroji a také ho dávat na menší talíře. Dokládají to na základě jednoho z mnoha testů, při kterých měli lidé na výběr, jak velkou naběračkou a na jak velký talíř si mohli nandat nabízenou zmrzlinu. Téměř všichni automaticky volili větší rozměry obojího. A to i přesto, že již byli po hlavním jídle a dle vlastního vyjádření většinou dostatečně najedení.

Před jídlem práce

Osvědčeným způsobem, jak snížit velikost porcí hlavně při mlsání, je vybírat takové jídlo, které před samotnou konzumací vyžaduje provedení nějakého úkonu ze strany strávníka (oloupání, rozlousknutí atd.).

Ideální jsou v takovém případě pomeranče nebo cokoli se slupkou a samozřejmě také oříšky, které je třeba kvůli potěšení z jejich konzumace vylousknout.

Žádné jídlo z pytlíku či krabičky 

Největším nepřítelem při hubnutí jsou nezdravé věci, které se prodávají v sáčcích nebo krabičkách – sušenky, brambůrky, slané tyčinky apod. Jakmile se takové balení načne, málokdo skončí u toho, že si vezme dva tři kousky a zbytek zase uklidí.

Pokud takovému pokušení neumíte odolat, rozdělte si alespoň celý obsah na několik menších porcí, které jednotlivě uložte do nového sáčku. Pak bude kalorická zátěž pro tělo mnohem nižší.

Polévka nebo předkrm 

Chcete-li sníst menší porci hlavního chodu, dejte si předtím polévku. Zdá se to nelogické, vzhledem k tomu, že si dáte jídlo navíc. Podle průzkumu z roku 2007 ale lidé, kteří jedí polévky, přijmou při obědě celkově méně kalorií než ti, kteří si dají jen velkou porci hlavního jídla. A to až o 20 procent.

Žádné rozptylování 

Zásadní roli v množství přijímaného jídla může hrát i vliv okolního prostředí. Tedy všech věcí, které nás od jídla rozptylují – televize, počítač, chytrý telefon. To všechno by se u oběda nemělo vyskytovat, základem je soustředit se co nejvíce jen na jídlo na talíři.

A ti, kdo nemohou pravidelně odcházet z kanceláře na oběd? Těm odborníci radí nejíst alespoň u pracovního stolu. Práce je sice možná rozptylovat nebude, zato jiné věci ano – karty na počítači, rychlá kontrola příspěvků na sociální síti apod.

Místo dezertu čaj

Jak dietologové a nutriční specialisté dokládají, řada lidí se naučila na tzv. sladkou tečku po jídle. Chcete-li vyzkoušet něco zdravějšího a hubnout, vyměňte dortík za čaj. Blatnerová doporučuje peprmintové nebo skořicové variace, je ale vhodné volit jakékoli jiné, například ovocné druhy.

Reklama

Související témata:

Související články

Hubnout se dá i s čokoládou

Jíst čokoládu a hubnout? To zní jako provokace a nesmysl. Provokace to je, ale nesmysl ne. Doktor Will Clower Ph. D., americký dietolog a neurobiolog, se snaží...

Češi se více zaměřují na zdravou stravu

Ačkoliv se v dnešní době téměř každá rodina snaží šetřit, neznamená to, že by se musela obloukem vyhýbat zdravému životnímu stylu. Poslední průzkumy totiž...

Výběr článků

Načítám