Hlavní obsah

Výhody a nevýhody diety jeskynního muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z oblíbených hubnoucích diet ve světě je stravování odvozené od našich dávných předků. Tzv. dieta jeskynního muže si zakládá na stravě složené z toho, co bylo k dispozici v pravěku, tedy vše, co se dalo ulovit (maso zvěře, drůbeže a mořských živočichů) či sebrat (vejce, oříšky, zrna, ovoce a zelenina). Ale jako každá dieta, i ona má svá úskalí.

Foto: Profimedia.cz

Ideální dieta pro milovníky masa.

Článek

Striktní zastánci této diety vidí prapříčinu obezity a civilizačních nemocí v rozvoji zemědělství a důsledně zakazují chléb, těstoviny, brambory, sýry, jogurty a cukr.

Zaměření na pravěkou stravu je přínosné v tom, že se člověk naučí omezit potraviny, které na své cestě prošly složitou úpravou. Klasickým příkladem jsou bramborové lupínky, uzeniny nebo čokoládové tyčinky plné konzervantů, cukru, a soli. Člověku zbaveného práva cpát se tímto jídlem pak nezbude, než zařadit do jídelníčku něco jiného, takže sáhne ochotněji po ovoci a zelenině, čímž prospěje svému zdraví a přispěje k redukci váhy.

Jenomže jsou tu kritici, kteří varují. Paleodieta má daleko od vyrovnané stravy, protože v ní převažují proteiny a chybí sacharidy. Doporučuje příliš mnoho masa, a kdo se neomezí na maso libové, zvýší tím příjem tuku. Riskantní je omezovat obiloviny, luštěniny i mléčné výrobky, jež dodávají vlákniny, vápník, vitamín B a železo. Zvyšuje se riziko osteoporózy, anémie a onemocnění srdce. Kromě toho je dnes finančně téměř nemyslitelné založit stravu výhradně na biopotravinách.

A jak takové stravování může vypadat? K pití je ideální kokosové mléko, voda s ovocem. Jako předkrm grilované artyčoky, krabi, nadívané houby, kaviár nebo ledvina s ředkvičkou či opražené plátky cukety. Jako přílohy lze konzumovat veškeré fresh saláty s citrónovou šťávou, olivovým olejem či ančovičkami. Výborná je také brokolice politá kokosovým olejem apod. A k tomu samozřejmě pořádná flákota přírodně upraveného masa.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Chcete zhubnout? Dýchejte

Milióny lidí hltajících nejnovější hubnoucí trendy pomíjejí mnohem jednodušší cestu ke ztrátě hmotnosti: dýchání, napsal list The Times. Přebytečný tuk opouští...

Výběr článků

Načítám