Článek
Striktní zastánci této diety vidí prapříčinu obezity a civilizačních nemocí v rozvoji zemědělství a důsledně zakazují chléb, těstoviny, brambory, sýry, jogurty a cukr.
Zaměření na pravěkou stravu je přínosné v tom, že se člověk naučí omezit potraviny, které na své cestě prošly složitou úpravou. Klasickým příkladem jsou bramborové lupínky, uzeniny nebo čokoládové tyčinky plné konzervantů, cukru, a soli. Člověku zbaveného práva cpát se tímto jídlem pak nezbude, než zařadit do jídelníčku něco jiného, takže sáhne ochotněji po ovoci a zelenině, čímž prospěje svému zdraví a přispěje k redukci váhy.
Jenomže jsou tu kritici, kteří varují. Paleodieta má daleko od vyrovnané stravy, protože v ní převažují proteiny a chybí sacharidy. Doporučuje příliš mnoho masa, a kdo se neomezí na maso libové, zvýší tím příjem tuku. Riskantní je omezovat obiloviny, luštěniny i mléčné výrobky, jež dodávají vlákniny, vápník, vitamín B a železo. Zvyšuje se riziko osteoporózy, anémie a onemocnění srdce. Kromě toho je dnes finančně téměř nemyslitelné založit stravu výhradně na biopotravinách.
A jak takové stravování může vypadat? K pití je ideální kokosové mléko, voda s ovocem. Jako předkrm grilované artyčoky, krabi, nadívané houby, kaviár nebo ledvina s ředkvičkou či opražené plátky cukety. Jako přílohy lze konzumovat veškeré fresh saláty s citrónovou šťávou, olivovým olejem či ančovičkami. Výborná je také brokolice politá kokosovým olejem apod. A k tomu samozřejmě pořádná flákota přírodně upraveného masa.
Může se Vám hodit na službě Zboží.cz: