Hlavní obsah

Proč ženy žijí déle než muži

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prožít dlouhý, spokojený život ve zdraví chce každý. Délka dožití je v současné době výrazně vyšší, než tomu bývalo za dob našich prababiček. Zatímco ale ženy se v průměru dožívají osmdesátky, pánové odcházejí z tohoto světa v průměru o pět let dříve.

Foto: Profimedia.cz

Muži i ženy se v současnosti dožívají vyššího věku, než tomu bylo dříve. Ženy oproti mužům žijí ale o několik let déle.

Článek

Bez rozdílu pohlaví může člověk délku svého života ovlivnit v mnoha aspektech. Zdravé stravování, dostatek pohybu, omezení zlozvyků, to vše přidá léta navíc. Není se tak čemu divit, že průměrný věk dožití stále pomalu stoupá.

Podle nedávného amerického průzkumu zadaného Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) činí v současnosti v Americe věkový průměr 78 let a devět měsíců. Rozdíl je ale v dožití podle pohlaví. Zatímco žena narozená nyní by se pravděpodobně dožila věku 81 let, muž jen 76 let.

„Muži jsou od počátku svého narození biologicky i sociologicky znevýhodněni,” uvedla pro Health Marianne Legatová, lékařka z Columbia University College of Physicians and Surgeons v New Yorku a zakladatelka a ředitelka Nadace genderové medicíny.

Podle jejího vyjádření je známo hned několik důvodů, proč tomu tak je.

Nevýhoda už v děloze 

„Už v děloze dochází u plodu mužského pohlaví k pomalejšímu vývoji. To znamená, že v důsledku určitých, i když malých, vývojových abnormalit, muži mohou umírat častěji než ženy, u kterých docházelo v děloze k menším problémům,” uvedla lékařka.

Ženy jsou opatrnější 

Jak uvádí CDC, muži umírají častěji než ženy v důsledku různých traumatických poranění. Základ je biologický - čelní lalok, který se zabývá zpracováním odpovědnosti a možných rizik, se u mužů rozvíjí mnohem pomaleji než u žen. Proto jsou ženy více opatrné, zatímco muži se častěji vrhají do všeho po hlavě.

„Když muž bude v určitém ohledu nevyhnutelně riskovat, žena ve stejné pozici a stejného věku tak s velkou pravděpodobností neučiní,” dodala.

Pozdější výskyt onemocnění

Lékařské výsledky uvádějí, že určitá onemocnění ohrožují stejně tak muže, jako ženy, ale někteří na ně přesto umírají dříve. Je tomu tak například u ischemické choroby srdeční (dochází ke zúžení tepen). Zatímco u mužů může k rozvoji onemocnění docházet už kolem třicátého nebo čtyřicátého roku života, u žen se tak může stát klidně i o deset let později.

Ženy jsou prý více chráněny až do menopauzy, dokud jejich tělo produkuje více estrogenu. Ten pomáhá udržovat jejich cévy silné a pružné.

Lepší společenské a sociální vazby 

Ženy se dožívají vyššího věku i díky svým rozsáhlejším společenským vazbám, než je tomu u mužů. Lidé s větším počtem přátel mají až o polovinu nižší riziko úmrtí než ti, kteří nikoho nemají, uvádí studie Brigham Young University z roku 2010.

„Většina mužů má tendence držet své problémy a stres v sobě, zatímco ženy se více svěřují a nechají si i častěji pomoci,” uvedla Legatová.

Dbají více o své zdraví 

Ženám je ku prospěchu i to, že častěji a pravidelněji než muži navštěvují lékaře a všeobecně více dbají o své zdraví. U mužů je až o čtvrtinu nižší pravděpodobnost, že v posledním roce navštívili praktického lékaře, a o pětinu nižší je i počet těch, kteří v posledním roce podstoupili test na kontrolu cholesterolu, cituje agentura Healthcare Research and Quality.

„Muži si také častěji než ženy nepřipouštějí různá onemocnění. Minimalizují příznaky a nenavštěvují při počátečních problémech lékaře tak často jako ženy,” uzavřela Legatová.

Reklama

Související témata:

Související články

Pochoutky, které vám uberou roky

Toužíte po mladším vzhledu, pevné a zdravě vypadající pokožce a vypnuté pleti? K tomu dopomohou potraviny, se kterými se běžně setkáváte třeba v ledničce, ale...

Zlozvyky, kvůli kterým předčasně stárneme

Proces přirozeného stárnutí patří do lidského života a zatím nikdo nepřišel na to, jak ho zastavit. I když už moderní doba pokročila, a existují způsoby, jak...

Výběr článků

Načítám