Průzkum provedla společnost SANEP na konci srpna na vzorku 3281 respondentů. „Potraviny, které Češi konzumují nejčastěji, jsou bohaté na živočišné tuky a sůl. Takový jídelníček je často příčinou řady onemocnění,“ upozornil předseda Společnosti pro výživu MUDr. Petr Tláskal.

KOMENTÁŘ DNE:

Jak probíhá Zemanova prezidentská nekampaň - se svoláním první schůze Sněmovny čekal až do nejzazšího možného termínu, vláda tak nejspíš požádá o důvěru až těsně před prvním kolem prezidentských voleb, píše Jiří Pehe. Čtěte zde >>

Snídaně v podobě samotného šálku kávy nebo čaje je běžnou záležitostí pouhých 15 procent Čechů. Častěji jídlo opomíjejí ženy. Zatímco nejčastější součástí české snídaně je slané bílé pečivo, preferuje ho 18 procent Čechů, ženy dávají proti mužům výrazně častěji přednost pečivu celozrnnému.

Vedle pečiva snídáme nejčastěji máslo, uzeniny a sýry. Zeleninu a ovoce si do snídaňového menu zařadí jen čtyři procenta Čechů. Máslo preferuje 60 procent lidí, margarín 23 procent.

„Tučné uzeniny a sýry jsou zdrojem nasycených mastných kyselin, kterých máme ve výživě dlouhodobě nadbytek. Uzeniny a mnohé sýry navíc představují významný zdroj soli, které Češi konzumují více než dvojnásobek proti doporučením. Bílé pečivo a nedostatek ovoce a zeleniny jsou příčinou nízkého podílu vlákniny v naší stravě,“ komentoval Tláskal.

S přibývajícím věkem lidé omezují sladké

Lidé nad 56 let snídají častěji celozrnné pečivo, výrazně omezují sladké. S věkem klesá i konzumace másla, a to ve prospěch margarínů. Zatímco v kategorii 18 až 35 let máslo používá 61,9 procenta a margarín 20,6 procenta, v kategorii 56 si máslem maže pečivo 57,9 procenta a margarínem 24,8 procenta. Naopak se zvyšuje podíl ovoce a zeleniny.

Výsledky průzkumu neprokázaly, že by v dětských snídaních převažovaly uzeniny a sýry, nicméně rodiče nabízejí dětem sladké snídaně – vánočku, koblihu, marmeládu. V dětských snídaních se ale objevují i cereálie, jogurt nebo tvaroh.

„Sladkosti do dětské snídaně nepatří. Podíl přidaného cukru na celkovém příjmu energie se kvůli sladkostem významně zvyšuje. Sladká snídaně tak může přispívat k nadváze až obezitě dítěte,“ upozornil doktor Tláskal.

Každý desátý snídá s cigaretou v ruce

Ve všední dny vede mezi jídly bílé pečivo, uzeniny a sýry, o víkendu se k tomu přidává hemenex nebo vajíčka obecně. Vejce si o víkendu připravuje téměř čtvrtina lidí.

Na víkendovém snídaňovém menu bychom pak často našli i čaj s mlékem, ale za svůj rituál někteří považují i kávu s cigaretou. Cigarety jsou pravidelnou součástí snídaně zhruba každého desátého Čecha.