Hlavní obsah

Drobné výpadky paměti mohou signalizovat příchod demence do 12 let

Novinky, das

Zapomínáte zhasnout světlo, neustále hledáte klíče, telefon, často se musíte vracet na konkrétní místo, abyste si vzpomněli, co jste chtěli či jdete do obchodu pro konkrétní věc a místo toho přinesete něco jiného? Pak buďte na pozoru. Může se jednat o prvotní příznaky brzké demence.

Foto: Profimedia.cz

První problémy u většiny lidí s demencí začaly 9-12 let před samotným propuknutím onemocnění.

Článek

Podle vědců totiž bylo až u 80 procent lidí s demencí zjištěno, že se u nich první příznaky objevovaly několik let před samotným onemocněním, a to v podobě drobných výpadků paměti. U většiny lidí tak jejich první problémy začaly 9-12 let před samotným propuknutím onemocnění.

Přestože občasné zapomínání může být zcela normální, lékaři doporučují, aby takové problémy lidé konzultovali se svými lékaři. Jen ve Velké Británii trpí demencí kolem 850 tisíc obyvatel a podle odhadů toto číslo do roku 2050 vzroste až na dva milióny lidí.

V současné době neexistuje žádný zcela účinný lék, horší průběh nemoci lze pouze oddálit. Podle autora vědecké studie, doktora Richarda Kryscia, bylo velmi pozoruhodné zjištění, že si lidé s diagnózou demence vůbec vzpomněli na své první problémy s pamětí.

„Naše studie jasně ukazuje, že si na svou paměť nejčastěji stěžují starší dospělí, přičemž to právě u nich může být tím varovným signálem na budoucí problémy s myšlením a pamětí," dodává pro Daily Mail doktor Simon Ridley, vedoucí výzkumu Alzheimerovy choroby ve Velké Británii.

Reklama

Související články

Alzheimer přichází nenápadně a pozvolna

Nemoc, která je jednou z nejčastějších příčin demence, postihuje až 44 miliónů lidí po celém světě. Přichází nenápadně a bez zjevné příčiny. Nejdříve se...

Výběr článků

Načítám