Hlavní obsah

Milování může zlepšovat dlouhodobou paměť, tvrdí vědci

Novinky, ema

Vědci prý přišli na převratný objev. U potkanů zaznamenali zvýšenou tvorbu mozkových buněk po páření. Nárůst nových neuronů má také vliv na kognitivní funkce mozku, což může mít pozitivní vliv na paměť, uvádějí odborníci. To dává večerním radovánkám úplně nový rozměr.

Foto: Profimedia.cz

Aktivní milostný život podle vědců vede ke zlepšení paměti.

Článek

Revoluční objev oslavují vědci z Univerzity v Marylandu. Ve studiích z minulého roku poukazují na fakta, že sex může pozitivně působit proti stresu a psychicky náročným situacím.

V novém roce navíc zjistili, že sex může mít vliv i na naši inteligenci. Upozorňují ale, že milostný akt by měl být přinejmenším pravidelný. U potkanů se totiž ukázalo, že jakmile frekvenci páření přeruší, automaticky klesne i vývoj nových mozkových buněk.

Sex inteligenci nezvýší

Z předchozích výzkumů se ale také může zdát, že nás sex může díky tvorbě nových mozkových buněk udělat chytřejšími. Toto tvrzení je ale značně nadsazené. „Dospívající inteligentní jedinci mají naopak tendence začínat se sexuálním životem později, na rozdíl od jejich méně inteligentních vrstevníků,” uvádí online deník The Atlantik.

„Nové buňky si můžete vytvořit cvičením, sexem nebo některými antidepresivy. Pokud budete praktikovat mentální trénink, udržíte naživu daleko více buněk, které jste vyprodukovali. A pokud budete cvičit a milovat se, buněk, které přežijí, bude daleko více,” říká psycholožka Tracey Shorsová.

Vědci také zjistili, že sex zvyšuje počet nově vytvořených neuronů v hipokampu, kde se ukládají dlouhodobé vzpomínky a zážitky. To znamená, že pohlavní styk může mít vliv na naši dlouhodobou paměť.

Bohužel veškeré výzkumy i studie byly zatím provedeny pouze na hlodavcích. Můžeme tedy zatím jen doufat, že ty samé účinky má pohlavní styk i u lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám