Hlavní obsah

Obvod pasu ovlivňuje délku života, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadváha není jen estetickým problémem. Mnohem důležitější roli hraje v délce života jedince. Kdo má v pase více než polovinu své výšky, měl by rychle začít hubnout a žít zdravěji. Jinak mu hrozí, že zemře předčasně, a to dokonce až o dvacet let.

Foto: Profimedia.cz

Žena s průměrnou výškou 170 centimetrů by měla mít v pase maximálně pětaosmdesát centimetrů, a tedy konfekční velikost čtyřiačtyřicet..

Článek

„Klíčem k dlouhému životu je mít v pase méně než polovinu své výšky,“ tvrdí vědci ze City University London.

Co to znamená? Že žena s průměrnou výškou 170 centimetrů by měla mít v pase maximálně pětaosmdesát centimetrů a tedy konfekční velikost čtyřiačtyřicet nebo menší. A třeba muž s výškou 180 centimetrů by neměl mít v pase nikdy více než devadesát centimetrů, tedy konfekční velikost dvaapadesát a méně.

„Lidé, kteří dovolí, aby se jim v pase nahromadily nadbytečné tukové zásoby, mohou zredukovat délku svého života až o dvacet let,“ tvrdí autoři z Londýna.

BMI nemusí vypovídat o všem

„Udržujte si obvod pasu na méně než polovině své výšky. Lidé žijí ve falešné naději, když se řídí indexem BMI. Ten nic nevypovídá o tom, jak jsou ohroženi na zdraví a životě nadbytečným tukem v pase,“ tvrdí doktorka Margaret Ashwellová.

Index BMI vypočítává průměrnou hmotnost v poměru k výšce postavy. Jenže i osoby jinak docela štíhlé mohou mít příliš tuku na břiše. Hodnota BMI hovoří o normální postavě, ale dotyčný je vysoce ohrožen civilizačními chorobami a zkracuje se mu tím život. Naopak jedinec, který je horou svalů, může mít útlý pas a přitom vysokou hodnotu BMI.

Lékaři vědí už několik let, že BMI při určování rizika nemocí a předčasného úmrtí není vhodným ukazatelem. A že nejdůležitější při určování míry zdravotního rizika je právě měření množství tuku v oblasti břicha a pasu.

Data britských vědců se opírají o dvacetileté sledování. „Naše důkazy jsou tak průkazné a tak věrohodné, že bychom si měli okamžitě všichni změřit pas a začít s tím něco dělat,“ varují autoři z Londýna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám