Hlavní obsah

Jak se vypořádat s premenstruačním syndromem přírodní cestou

Novinky, zun

Každý měsíc se s premenstruačním syndromem (PMS) potýká až 80 procent žen v reprodukčním věku. Podrážděnost, výkyvy nálad nebo např. migréna, to jsou nepříjemné problémy, které se syndromem souvisejí. U třetiny žen jsou tyto příznaky natolik závažné, že výrazně ovlivňují jejich běžný život. Existují ale možnosti, jak si s PMS poradit a nemusí to být jen pomocí léků. S premenstruačním syndromem se lze vypořádat či jej alespoň minimalizovat také přírodní cestou.

Foto: Profimedia.cz

PMS může v těle působit jako rozbuška.

Článek

Za premenstruační syndrom jsou považovány psychické a fyzické příznaky, které se objevují několik dní až dva týdny před menstruací a mizí krátce po začátku menstruačního krvácení.

"Nejzávažnější formou PMS je premenstruační dysforická porucha (PMDD), která se vyskytuje přibližně u 3 – 8 % žen. Při PMDD trpí žena nejméně pěti závažnými příznaky, včetně jednoho psychického příznaku (deprese, úzkost, podrážděnost nebo výkyvy nálad). Tyto příznaky jsou natolik závažné, že výrazně narušují běžné denní aktivity ženy," vysvětlila gynekoložka Kateřina Svojanovská. V takovém případě by se žena měla rozhodně obrátit na lékaře.

U většiny žen se ale jedná o zmíněné výkyvy nálad, podrážděnost, napětí v prsou nebo bolesti hlavy. Ženy pak problémy související s PMS chápou jako svůj úděl a nesnaží se s ním bojovat. Sice to vypadá, že se jedná vždy jen o jeden týden v měsíci, ale když se to nasčítá, tak se ukáže, že ročně jsou to nakonec tři měsíce nepohody, které v součtu dělají tři až osm let výrazně zhoršené kvality reprodukčního období života ženy. A z tohoto pohledu už je snad patrné, že je lepší se pokusit s PMS vypořádat, než se jím nechat vláčet.

Jak na PMS přírodní cestou

Jedním z nejsnazších a nejdostupnějších způsobů je užívání vhodných vitamínů a minerálů. „V době před menstruací je dobré přijímat ve zvýšeném množství zejména vápník, hořčík, vitamín B6 nebo vitamín E. B6 totiž přispívá k regulaci hormonální aktivity a E zase chrání buňky před oxidativním stresem, což je děj doprovázející přirozené stárnutí organismu,“ uvedl gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Vyhledávat by ženy měly také přírodní přípravky s obsahem niacinu, který přispívá k normální činnosti nervové soustavy a klidné psychice. „Důležité je však mít na paměti to, že úleva s doplňky stravy nepřichází hned. Užívání preparátů se projeví s největší pravděpodobností po několika týdnech či měsících, jakmile si tělo vytvoří jejich dostatečnou zásobu,“ dodal specialista.

Bylinky a zelenina

Mezi takzvané ženské bylinky se řadí zejména třezalka tečkovaná, ploštičník nebo výtažek z jetele. Velmi účinným je také drmek obecný, který je schopný regulovat hladinu ženských hormonů, a užívá se tak ke zmírnění menstruačních potíží a příznaků spojených s dobou přechodu. Z těch nejznámějších bylinek ženám může posloužit šalvěj.

Obecně platí, že nejlépe fungují byliny čerstvě nasbírané. Při jejich sběru je však nutné dodržet několik základních pravidel. Je nutné je trhat za suchého a slunného počasí. Není tedy vhodné bylinky sbírat brzy ráno, kdy jsou ještě pokryté rosou. Natrhané části rostlin by se také neměly vkládat do igelitových sáčků, ale uložit ideálně do proutěného koše, případně do plátěné tašky. Při sbírání je důležité vyhnout se kontaktu bylin s obličejem.

Životospráva a obsah jídelníčku také mohou PMS zmírnit. Mezi blahodárně působící suroviny a plodiny se řadí zejména brokolice a kapusta. Ty obsahují vysoké množství vody a dodávají tělu v době před menstruací potřebné živiny. S hormonálním akné pak pomůže konzumace kapusty a špenátu, které obsahují vysoké množství vitamínu A. V jídelníčku by před menstruací neměl ženám chybět ani banán. Ten obsahuje melatonin, regulátor usínání a přirozeného rytmu lidského organismu.

Metoda Ludmily Mojžíšové

Pozitivní účinky mohou přinést i takzvané rehabilitační „cviky Ludmily Mojžíšové“. Jedná se o soustavu jednoduchých úkonů, které mají při dlouhodobém a pravidelném provozování schopnost pomoci s odblokováním páteře, žeber či oblasti pánve, s odstraněním bolestí při pohlavním styku či s nepravidelností menstruace.

Cvičit by se mělo dvakrát denně v pevném časovém režimu, soustředěně a nejdříve dvě hodiny po jídle. Výhodou sestavy je to, že tento systém cvičení je vhodný i pro osoby s onemocněním srdce či starší nebo hendikepované. Cvičí se i při neplodnosti, chronických bolestech a blokádách páteře. Cviky by ale měl ženě doporučit a ukázat odborník, který je s metodou Ludmily Mojžíšové seznámen.

Reklama

Související témata:

Související články

Menstruace dokáže ženu pořádně potrápit

Mučivá chuť na čokoládu popadla známou vždycky den dva před menstruací. Obvykle to prý spravila tabulka této pochoutky a byl klid. Spousta žen zápolí v období...

Náladu žen ovlivňuje i ovulace

Zapomeňte na premenstruační syndrom (PMS). Vědci nově zjistili, že naši náladu mohou ovlivňovat i hormonální změny, které přicházejí zhruba čtrnáct dní po...

Výběr článků

Načítám