Hlavní obsah

Afty umí značně znepříjemnit život

Novinky, zun

Jsou malé a umí pěkně znepříjemnit život - bolestivé vřídky, které vznikají v ústní dutině. S afty mají zkušenost malí i velcí, nikoho nevyjímaje.

Foto: Profimedia.cz

I děti trpí aftami.

Článek

Afty nejsou nakažlivé a mohou vznikat v důsledku dlouhodobějšího stresu, který vyvolává přehnanou reakci organismu na přirozeně se vyskytující bakterie v ústech. Spouštěčem pro jejich vznik může být také špatně nasazená zubní protéza, ulomený zub, nevhodný zubní kartáček, u některých lidí to může být také zlozvyk – okusování vnitřní strany tváří. U malých dětí jsou afty projevem tzv. primoinfekce (první střetnutí organismu s virem).

Pokud se afty vyskytují opakovaně, může se také jednat o přehnanou reakci organismu na některou dráždivou látku v potravě (zelenina, ovoce, kořeněná jídla).

Afty se nejprve projevují svěděním a u někoho pálivými pocity. Velké mohou být jakkoli a barvu mají bílou. Bolet dovedou někdy až nesnesitelně. Zbavit se jich můžeme za pár dní, ale některé, když nejsou léčené, mohou vydržet až tři týdny. V puse se jim dobře daří na jazyku, dásních, sliznici rtů i tvářích.

10 tipů pro prevenci a hojení aft podle PharmDr. Tomáše Arndta
Dodržujte ústní hygienu, čistěte si zuby bez výjimky dvakrát denně.
Používejte měkký zubní kartáček a doplňte jej ústní vodou a zubní nití.
Nekousejte se do vnitřní strany tváře, je to nepříjemný a nezdravý zlozvyk.
Trpíte-li na afty, omezte kořeněná jídla, kávu, žvýkačky a citrusy, tedy potraviny, které dráždí sliznici.
Zvyšte příjem vitamínu B a C. Vitamín C zvyšuje imunitu a napomáhá hojení sliznic, nedostatek vitamínu B bývá častou příčinou zvýšené tvorby aft.
Třapatka nachová (echinacea) stimuluje tvorbu obranných buněk těla, které pak lépe odolávají nejen aftám, ale i nachlazení a různým choroboplodným zárodkům.
Vzniklé afty potírejte výtažkem z čajovníku australského, grapefruitových jadérek nebo vodilky.
Z babiččina receptáře pochází rada, podle které častá a pravidelná konzumace cibule působí preventivně proti vzniku aft díky obsahu sirných sloučenin, které působí antisepticky.
Navštivte zubaře, který zkontroluje, zda někde sliznici nedráždí ulomený zub, uštípnutá zubní výplň, nesedící rovnátka nebo zubní protéza.
Afty mohou být také projevem celkově nezdravého životního stylu. Chybí-li vám pestrá strava, dostatek pohybu a duševní hygiena, nepomůže vám žádná tableta z lékárny.

Reklama

Související témata:

Související články

Alergie na hmyzí bodnutí může ohrozit život

S létem a teplým slunečným počasím se začíná objevovat nepříjemný hmyz. Mnoho z nás jeho existence jen obtěžuje, pro početnou skupinu alergiků je však...

Vaginální mykózy trápí většinu žen

Většina žen se za svůj život alespoň jednou setkala s nepříjemným gynekologickým problémem - vaginální mykózou. U téměř poloviny se toto svízelné onemocnění...

Výběr článků

Načítám