Hlavní obsah

Když do konce života zbývá posledních jedenáct dní

Novinky, ema

Jedenáct dní života má před sebou podle statistik letošního roku většina pacientů ve chvíli, kdy je do péče přijímá Cesta domů. To je občanské sdružení, jehož cílem je přispět ke zlepšení péče o umírající lidi a jejich rodiny v České republice.

Foto: Profimedia.cz

Stačí dvě stě korun a umírajícímu člověku můžete pomoci změnit jeho svět na krásnější místo, odkud může v klidu odejít.

Článek

Sdružení často přijímá lidi, kteří se o své diagnóze dozvěděli teprve před pár měsíci a mnozí z nich ani svou prognózu pořádně neznají, protože jim ji v nemocnici neřekli. Většina z nich má akutní symptomy: těžko kontrolované bolesti, zvracení, delirantní stavy.

K tomu se samozřejmě může přidávat i bolest z loučení s životním partnerem, s dětmi, s životní perspektivou vůbec. „Mnozí z našich pacientů za sebou nechávají malé děti v předškolním nebo školním věku, jiní po sobě naopak nechávají rodiče, pro které je nesmírně bolestivé smířit se s faktem, že život jejich dítěte končí dříve než ten jejich,” říká ředitel Cesty domů Marek Uhlíř.

Jedenáct dní na lepší odchod ze světa

Ve chvíli, kdy se mobilní tým paliativní péče objevuje poprvé v domácnosti nově přijatého pacienta, má právě jedenáct dní na to, aby vše změnil. Nastavuje léčbu fyzických projevů nemoci a zajišťuje nepřetržitou dostupnost pomoci v případech, kdy se stav akutně zhorší. Snaží se člověku pomáhat psychicky, dodávat tolik potřebnou naději, a v neposlední řadě stát se oporou vyčerpané rodině.

„Jinými slovy, máme jedenáct dní na to, abychom jednomu člověku pomohli svět změnit v místo, které se dá snesitelným a důstojným způsobem opustit,” dodává Uhlíř.

A u mnoha pacientů se jim to podařilo. Jejich posledních jedenáct dní nebylo utrpení, stalo se z nich období, které představovalo určitou životní hodnotu nejen pro ně samé, ale i pro jejich blízké okolí, příbuzné, známé i kamarády.

Jaké to je starat se o umírající, popsala pro Novinky.cz nedávno sestra z občanského sdružení Anna Krutská. [celá zpráva]

Změnit svět za jedenáct dní? Jde to

Náklad na péči o každého pacienta je na den 1 900 korun, tedy asi polovina oproti lůžku v nemocnici. Cesta domů, stejně jako další české mobilní hospice, ale nemá úhradu ze zdravotního pojištění. Aby si péči hradili sami pacienti, ale také nechce, protože ti se podílejí částkou 200 Kč za den, zbylých 1700 Kč na každého pacienta a den tedy musí hospic sehnat jinde. Loňský rozpočet byl více než 22 miliónů korun a překvapivě se největší část peněz neskládá z grantů, ani dotací.

Více než 12 miliónů korun tvoří dary od fyzických a právnických osob, přičemž nejčastější výše daru v loňském roce byla pouhých 200 korun. Cesta domů a její existence tedy téměř zcela stojí na dvousetkorunových darech, což je i výše doporučeného příspěvku členů Klubu přátel sdružení.

„Můžeme říci, že vaše dvoustovka mění svět za jedenáct dní. Děkujeme za to,” uzavírá Uhlíř.

Cesta domů poskytuje odbornou péči umírajícím lidem, ale také jejich blízkým, kteří se o ně starají. „Snažíme se přispívat ke společenským a legislativním změnám, které umožní zlepšení péče o umírající v České republice,” říká její ředitel Marek Uhlíř.Občanské sdružení proto v Praze provozuje Domácí hospic, poskytuje odborné poradenství a odlehčovací služby v domácnostech klientů, půjčuje potřebné zdravotnické pomůcky, nabízí služby veřejné paliativní knihovny, věnuje se ediční a edukační činnosti. Také nabízí klub Podvečer, svépomocnou skupinu, kde mají pozůstalí možnost společně zavzpomínat na své zemřelé blízké.Více informací na www.cestadomu.cz/cz/klub.html.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak s dětmi mluvit o smrti a umírání

Hovořit s dítětem o smrti bývá obtížné z několika důvodů. Nikdo z nás smrt nezažil, nikdo s jistotou nevíme, co následuje po smrti. Mnoho z nás není se svou...

Choroba horší než smrt

V červenci roku 1713 vypukla v Praze panika. Propukl mor a zámožní lidé prchali pryč. V židovském městě, přelidněném a trpícím nedostatkem hygieny, umíralo až...

Výběr článků

Načítám