Lidé nemusí mít z vyšetření strach. Tolik obávaná kolonoskopie totiž není nutně na prvním místě ve vyšetření tlustého střeva. K odhalení rakoviny tlustého střeva a konečníku se používá screeningové vyšetření, které se běžně provádí testem na okultní (skryté) krvácení do stolice.

Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřicha Tichého se ve věku od 50 do 55 let má jednou ročně provést test okultního krvácení do stolice, od 55 let jednou za dva roky. Druhou variantou pro věk nad 55 let je, že se člověk může rozhodnout pro kolonoskopii. V případě, že je nález při screeningové kolonoskopii v pořádku, vyšetření se opakuje až za 10 let.

Kolonoskopie má své nepopiratelné výhody, i proto byla do screeningu přidána jako možnost volby, řekl Tichý. „Nejde jen o přímý pohled optikou kolonoskopu 'do střeva', který by jeho postižení odhalil. Přináší navíc možnost zároveň odstranit případné polypy, odebrat vzorek tkáně na biopsii, vrátit se na podezřelé místo a znovu ho prohlédnout, zvětšit si zobrazení, dokonce i umožňuje očistit střevní stěnu tam, kde není dostatečně přehledná po provedené přípravě střeva projímadlem,“ vysvětlil.

Stejně se podle něj postupuje, když je třeba na základě výsledku testu zjistit příčinu krvácení do stolice. Krev ve stolici může být příznakem nádorového postižení střevní stěny nebo tzv. prekancerózy, tedy chorobného stavu, který se může v nádor změnit, jindy se však jedná jen o krvácení z hemoroidů. K diagnostice se u pacientů s pozitivním testem na okultní krvácení do stolice používá kolonoskopické vyšetření tlustého střeva.

Svůj díl viny nese náš styl stravování

Na screeningová vyšetření zvou klienty všechny zdravotní pojišťovny. Cílem je zvýšit účast ve třech programech z průměrných 23 procent na 55 procent a odhalit zhoubná onemocnění v samém počátku, kdy jsou bez následků vyléčitelná. Projekt adresného zvaní spustilo ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se sedmi zdravotními pojišťovnami letos v lednu a je rozložen na 18 měsíců. Celkem má být osloveno 1,85 miliónu pojištěnců.

Za to, že lidí s rakovinou tlustého střeva u nás každý rok přibývá, může podle odborníků náš způsob stravování. Nejrizikovější skupinou jsou lidé nad 50 let, ti tvoří 75 procent pacientů. U těch už je na zahájení konzumace zdravé stravy pozdě.

„Češi nad padesát let už mají svoje odsmaženo a odgrilováno, takže u nich už to primární prevence, tedy zdravé stravovací návyky, nezachrání. Mladí by se měli vyhnout přepáleným tukům, jíst hodně zeleniny a vyhýbat se dennímu pití piva. Rizikoví pacienti, tedy ti nad 50 let, by měli navštívit praktického lékaře a nechat se testovat na okultní krvácení,“ říká Radan Keil, šéf gastroenterologie interní kliniky FN Motol.