Hlavní obsah

Čeští lékaři unikátní transplantací zachránili jedněmi játry dvě děti naráz

Novinky, das

Čeští chirurgové z Transplantcentra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) si připsali další prvenství. Podařilo se jim zachránit hned dva dětské pacienty najednou, když mezi ně metodou splitu rozdělili jedna játra. Transplantovaná játra začala okamžitě po operacích fungovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Játra byla transplantovaná dvěma chlapcům (4 a 14 let), kteří by bez náročné transplantace neměli šanci na život, jelikož se jejich stav každou další hodinu prudce zhoršoval. Dnes se už oběma daří dobře.

„Z důvodu zhoršujícího se stavu chlapců jsem se rozhodl pomoci oběma. Jedna játra jsme rozdělili, následně upravili přesně pro tyto příjemce a nakonec úspěšně transplantovali,” vysvětlil přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk.

„Bylo to náročné z několika důvodů - bylo nutné nejprve speciální operační technikou zvanou ‘split‘ rozdělit játra od zemřelého dárce na dvě části a poté dva chirurgové se svými týmy současně 12 hodin operovali dva příjemce - v tomto případě dvě děti. Přitom běžný provoz není na tento typ výkonu připraven. Mnoho lékařů, sester i ostatního zdravotního personálu tak muselo přijet z domova nebo zůstat v práci déle," uvedl Froněk.

Podobnou operaci dosud nikdo v Česku, a s největší pravděpodobností ani ve střední a východní Evropě, neprovedl.

Obě děti postupně nabývají sil

Obě děti ještě čeká několik týdnů pooperační péče, ale už teď mají lékaři radost z toho, jak nová játra u obou z nich hned od začátku výborně fungují.

Program splitu jater začal v IKEM v praxi fungovat teprve loni, výsledky jsou ale vynikající - za 16 měsíců bylo provedeno celkem 9 rozdělení jater technikou split a současně bylo transplantováno 18 pacientů včetně 8 dětí. V předchozích případech se dělila játra mezi dva dospělé nebo dospělého a dětského pacienta.

„Hlavní benefit zavedení programu splitu jater pro dětské pacienty je v tom, že se v České republice razantně snížila čekací doba na transplantaci jater u dětí. Ještě před dvěma lety, kdy tento program neexistoval, čekaly děti na transplantaci jater více než rok. Teď, po roce od zavedení programu, jsou to v průměru pouhé dva týdny. Většinou je tak na čekací listině k transplantaci jater zapsáno jedno nebo žádné dítě,“ doplňuje ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny Aleš Herman.

Kromě absolutně nejvyššího počtu zákroků v historii si IKEM připisuje i řadu dalších mimořádných úspěchů. Metoda splitu byla použita k záchraně dvou dospělých pacientů po akutní otravě muchomůrkou zelenou. Zákrok byl o to náročnější, že mladá žena nebyla kompatibilní svou krevní skupinou s krevní skupinou dárce, proto u ní musela být provedena imunologická příprava, která spočívala v odstranění protilátek. Enormně technicky obtížný výkon musel být navíc proveden co nejrychleji. Pokud by lékaři transplantovali jen jednoho, druhý by jistě zemřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám