Hlavní obsah

Kvůli nemoci začala podnikat i se zdravým vánočním cukrovím

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne všichni mohou svým žaludkům dopřát všechny dobroty, které patří i k vánočním svátkům. Své o tom ví i Jarmila Dvorská z Ostravy, která kvůli svým zdravotním problémům dokonce začala podnikat v oblasti zdravého jídla. Pustila se také do výroby zdravého vánočního cukroví. A je o něj takový zájem, že musela už v listopadu stopnout objednávky.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Jarmila Dvorská má velkou radost, že její zdravé vánoční cukroví má u Ostravanů úspěch.

Článek

„Na počátku mého podnikání před několika lety stála nemoc - velká únava a acidóza. Hledala jsem cestu, jak sama sebe vyléčit bez léků, prostě jen jídlem. Pomohla mi živá přírodní strava. Nakonec se navíc z toho všeho zrodil nápad otevřít si salátovou nekuřáckou restauraci nabízející jídla pro vitariány, vegany a vegetariány. A tak jsme s kolegyní před dvěma lety v centru Ostravy otevřely náš Rawbar.cz,“ zavzpomínala Jarmila Dvorská s tím, že vánoční zdravé cukroví začaly pak vloni dělat na přání hostů restaurace.

Cukroví je z oříšků, koření, kokosu a z ovoce

„Vitariánské vánoční cukroví je výhradně ze syrových, tepelně neupravovaných rostlinných surovin: tedy z oříšků, sušeného a čerstvého ovoce, z kokosu, koření a semen. Cukroví si zachovává vitamíny, enzymy, minerály. Neobsahuje rafinovaný cukr, mouku ani živočišné tuky. Je tedy určeno pro lidi, kterým není lhostejné zdraví. Ale také pro cukrovkáře nebo pro děti trpící celiakií či alergií na mléko,“ upozornila ostravská podnikatelka.

„Je to super, že takové vánoční cukroví je k mání. Když mi letos v létě paní doktorka sdělila, že náš tříletý syn Adámek má bohužel celiakii, vůbec jsem netušila, jak to vše zvládneme. Není to jednoduché, má moc rád sladkosti a je těžké mu vysvětlovat, že to nesmí. Vůbec jsem si nedokázala představit, jak zvládneme Vánoce a Mikuláše bez sladkostí a dobrot. Objevila jsem ale zdravé vánoční cukroví, které mohu dát i Adámkovi. A časem se určitě i já naučím pro něj sladkosti sama vytvořit,“ svěřila se Právu třicetiletá Pavla Palková z centra Ostravy.

Recepty na zdravé vánoční cukroví se kupí

Není sama, která se o zdravé vánoční cukroví začala zajímat. Rawbar.cz musel letos dokonce už své objednávky na vánoční cukroví stopnout předčasně.

„První rok jsme dělali vánoční cukroví jen několik kilo a převážně pro naše známé, vloni už to bylo několik desítek kilo a letos jsme museli příjem objednávek ukončit předčasně už v listopadu, což je nám líto, ale zájem přesáhl naše možnosti. Chceme, aby naše cukroví bylo čerstvé, chutné a krásné,“ líčila Jarmila Dvorská.

Dodala, že přírodní suroviny nabízejí velké množství variací, chutí a nápadů, takže se recepty na vánoční cukroví postupně kupí.

Reklama

Související články

Oblíbené vánoční cukroví bez lepku

O vánoční cukroví nemusí být ochuzeni ani lidé alergičtí na lepek. Jednak mohou vsadit na cukroví, jež neobsahuje žádnou mouku anebo použít přirozeně...

Výběr článků

Načítám