Hlavní obsah

Smích léčí, ale záchvat smíchu může i vážně ublížit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Optimismus a smích jsou sice tou nejlepší prevencí řady zdravotních problémů, ale jen v určitém rozsahu. Záchvat smíchu může být podle britských vědců velmi nebezpečný. Při záchvatu totiž dochází k přílišnému napětí a u oslabených částí těla to může vyvolat závažné problémy. V nejhorším případě se vytvářejí praskliny na srdci, dochází k záchvatu astmatu či inkontinenci, zvláště u žen vyššího věku.

Foto: Profimedia.cz

Extrémní forma smíchu není vhodná pro oslabené a nemocné jedince.

Článek

K tomuto zjištění došli lékaři z Oxfordské univerzity, kteří spolupracovali na výzkumu s odborníky z Univerzity v Birminghamu. Ze zdravotních záznamů od roku 1946 vyplývá, že řada lidí měla vážné zdravotní komplikace po záchvatu smíchu. Jinak samozřejmě stále platí, že humor a smích léčí.

Extrémní forma však není vhodná pro oslabené a nemocné jedince. V nejtěžších známých případech došlo po záchvatu smíchu k prasklině srdce či protržení jícnu. Dále vyvolává inkontinenci a u rizikových pacientů také vede k vytvoření či zhoršení kýly.

„Nicméně smích skutečně léčí, snižuje tuhost tepen, což uvolňuje napětí a krevní tlak, takže dochází ke snížení rizika srdečního infarktu,“ tvrdí vědci z Oxfordu na stránkách deníku The Telegraph. Smích vedle toho zvyšuje plodnost, a tím šanci na početí dítěte.

„Naše studie nechce smích očernit nebo z něj učinit něco nezdravého, jen chce poukázat na to, že ačkoli je smích skvělou medicínou, i u něj platí, že vše se musí užívat se správnou mírou, jinak to škodí,“ píší lékařští vědci z Oxfordu na stránkách britského listu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám