Hlavní obsah

Největší zabijáci mužské plodnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se nedaří početí dítěte, ženy hledají většinou problém u sebe. Jenže občas to není úplně ta správná cesta. Důvod, proč se nedaří zplodit dítě, může být v mužích. I na ně mají totiž okolní vlivy z části negativní dopad.

Foto: Profimedia.cz

Co je zabijákem mužské plodnosti? Červené maso, kouření, obezita, ale třeba i stres.

Článek

Odhaduje se, že na světě žije až 80 miliónů lidí s poruchou plodnosti. Z celosvětových statistik vyplývá, že hlavní podíl na neplodnosti páru mají v posledních letech nikoli ženy, ale spíše muži.

Neplodnost mužů může být vrozená, daleko častěji je ale získaná, tedy ovlivněna vnějšími faktory. Kromě úrazů či nejrůznějších nemocí zde svou úlohu hraje i znečištěné životní prostředí, špatné návyky (kouření, alkohol) či stres, zveřejnilo Centrum asistované reprodukce GEST.

Zbystřit by tedy měli především muži a to zejména ti, kteří si rádi dopřávají slaninu a červené maso. Vědci z Harvardu je totiž varují, že pokud se snaží přivést partnerku do jiného stavu, a za nic na světě se jim to ne a ne zadařit, na vině mohou být právě jejich milované potraviny.

Muži konzumující často slaninu, uzeniny a červené maso mají totiž výrazně nižší počet kvalitních spermií v ejakulátu ve srovnání s těmi, kteří se podobným potravinám vyhýbají a stravují se spíše zdravě.

Na vině je chemie i životní styl

„Už jen pár plátků slaniny, malý párek či kousek uzeniny konzumované denně, výrazně poškozují kvalitu spermií,“ varují vědci z Harvardské univerzity. Škodí totiž především to, že obsahují vyšší koncentraci pesticidů a chemických látek, které jsou nejen karcinogenní, ale také negativně ovlivňují hormony v lidském těle a mají negativní vliv na plodnost.

Muži, kteří mají potíže s početím a chtějí zplodit potomka, by se měli těmto potravinám vyhnout úplně. Vhodně je nahradit zdravějšími rybami, které naopak kvalitu spermií a plodnost ovlivňují velmi pozitivně. Dále je potřeba vyhnout se kouření, alkoholu a začít pravidelně cvičit.

Bohužel i obezita je častým problémem, proč se mužům nedaří partnerku oplodnit. S ní totiž klesá testosteron, který u mužů znatelně snižuje libido. Pokud muž totiž přijde o sexuální touhu, pak jsou všechny snahy většinou marné.

„Prokázali jsme, že konzumace uzenin má na kvalitu spermií negativní vliv, zatímco příjem ryb jejich kvalitu zvyšuje,“ tvrdí autorka výzkumu doktorka Myriam Afiecheová z Harvardské univerzity.

Potraviny, které mohou zvýšit kvalitu spermií

  • Ve špenátu se hojně vyskytuje kyselina listová, která přispívá k pravidelné tvorbě spermií, jejichž počet se právě působením zmiňované kyseliny navyšuje. Šance na početí je tím pádem daleko pravděpodobnější.
  • Česnek zvyšuje průtok krve organismem a to se samozřejmě týká i intimních partií, což podporuje tvorbu spermií. Také obsahuje selen a vitamin B6 které spermie chrání před poškozením a dodávají jim na odolnosti.
  • Voda je lék téměř na všechno. Pokud budete své tělo pravidelně zavlažovat doporučeným množstvím neslazené vody, vytvoříte tak dostatečně hydratovaný prostor pro správnou tvorbu spermií.

Reklama

Související témata:

Související články

Akné může nabourat psychiku

Snad každého potkalo v pubertě akné. A každý také ví, že to není nic příjemného. Může se jednat o malé pupínky, které se lehce překryjí, ale také o zánětlivé...

Strašákem žen je zánět močového měchýře

Jistě si pamatujete na časy, kdy nám naše babičky, potažmo maminky, říkávaly, že musíme nosit dlouhou spodní košilku, abychom neměli zánět močového měchýře....

Výběr článků

Načítám