Hlavní obsah

Od října VZP nabízí bezplatné očkování proti chřipce

Kvůli očkování proti chřipce se v ČR rozjíždí masivní kampaň. Ministerstvo zdravotnictví vyzývá občany, aby očkování nezanedbali. A Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nabízí od 1. října bezplatné očkování všem šesti miliónům svých klientů.

Foto: Bradley C. Bower, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hlavní hygienik Vladimír Valenta doporučuje vakcinaci zejména seniorům, u nichž má snížit riziko úmrtí až o 80 procent a výrazně omezit nutnost léčení se zápalem plic v nemocnici. U zdravých dospělých zabrání až v 90 procentech onemocnění chřipkou. V ČR je očkováno jen kolem pěti procent obyvatel.

Valenta připomněl, že senioři nad 65 let a lidé se závažnými chronickými nemocemi mají očkování zdarma. Doporučil očkování také těhotným a lidem, kteří se pohybují ve větším nakupení lidí a v rizikových prostředích, tedy zdravotníkům, sociálním pracovníkům či třeba zaměstnancům pošt.

Podle světových doporučení by mělo být očkováno proti chřipce 30 procent populace, v ohrožených skupinách až 95 procent. Valenta uvedl, že v souvislosti s chřipkou umírá ročně v ČR kolem 2000 lidí. Loni bylo v ČR 574 závažných případů s nutností léčení v nemocnici, z nich 151 zemřelo. Nejmladšímu pacientovi byl jeden měsíc, nejstaršímu 97 let, upřesnil.

Epidemie obvykle trvá osm až 12 týdnů, letos lze podle Valenty očekávat, že v prosinci, nejpozději počátkem ledna, se chřipková vlna objeví.

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula řekl, že účinnost a bezpečnost očkování potvrdily studie. Odmítl pochybnosti kritiků, zda je očkování účinné, a zdůraznil, že sama vakcína chřipku vyvolat nemůže.

O očkování letos uvažuje jen 17 procent lidí

O očkování proti chřipce letos uvažuje jen 17 % obyvatel ČR. Ve skutečnosti se ale nechá očkovat jen pět procent lidí. Češi odmítají očkování především kvůli předsudkům.

VZP nabízí bezplatné očkování od začátku října do konce prosince letošního roku. Každý klient může o očkování požádat svého praktického lékaře, který by měl mít vakcínu k dispozici. Případně ji může pacientovi předepsat, ten si ji vyzvedne v lékárně a přinese do ordinace, kde mu ji lékař aplikuje. Za vakcínu by měl pacient zaplatit částku kolem 150 korun, přibližně stejně dá za aplikaci očkovací látky.

Pak stačí, aby s účtem přišel na kteroukoliv pobočku VZP, kde mu ho proplatí. Protože u různých lékařů se mohou ceny mírně rozcházet, je VZP připravena proplácet i účty s tímto malým rozdílem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám