Podle některých specialistů měl výzkum jistá omezení a z výsledků jednoznačně nevyplývá, že káva skutečně způsobuje předčasné úmrtí. Ale spoluautor studie Dr. Carl Lavie, profesor medicíny na Institutu srdečních a cévních chorob Johna Ochsnera v New Orleansu, věří, že obavy z nadměrného pití kávy jsou opodstatněné.

„Malé množství kávy, v součtu až 28 šálků týdně, se zdá být bezpečné," řekl Lavie. Čtyři hrnky za den bychom však prý překračovat raději neměli, zejména mladší lidé.

Rozporné výsledky

Káva je velmi diskutovaným tématem. V uplynulých letech přišli vědci s tvrzením, že pravidelná i výraznější konzumace kávy snižuje riziko vzniku rakoviny, srdečního selhání a dalších vážných obtíží.

Je velmi nesnadné získat na tyto zapeklité otázky neprůstřelné odpovědi. Maximálně pečlivý výzkum, kde by se pod drobnohledem vedle sebe zkoumaly dvě skupiny lidí, z nichž jedna si dopřává kávu neustále, a druhá se jí snaží vyhnout, je takřka nereálné udělat.

Pijáci kávy mohou mít zaprvé další (i zdravotní) nesnáze, zadruhé spolu mohou sdílet i něco jiného než jen chuť na tento nápoj. Mohou to být kupříkladu hyperaktivní osoby, nebo naopak mohou mít problém zůstat vzhůru. Některé věci člověka nutí dát si kávu, některé zase káva sama způsobuje.

Nižší spotřeba kávy očividně na úmrtnost neměla vliv.

Jak vůbec nový výzkum probíhal? Sledováno bylo téměř 44 tisíc lidí (tři čtvrtiny tvořili muži) ve věku 20 až 87 let, v průměru studováni 16 let. Do výzkumu vstoupili mezi lety 1971 a 2002.

Během sledovaného období z různých důvodů zemřelo 2512 lidí. Po zohlednění faktorů jako je kouření a celkový zdravotní stav vědci zjistili, že ti, kteří pili více než 28 šálků kávy týdně, měli o 21 % vyšší pravděpodobnost úmrtí. Riziko bylo o 50 % vyšší u mužů a žen mladších 55 let.

Nižší spotřeba kávy očividně na úmrtnost neměla vliv. Dr. Lavie přiznává, že doufali v ověření přínosnosti malého množství kávy, rovněž si přáli dospět k závěru, že žádné množství není jedovaté.

Vliv kouření?

Mnohé otázky zůstávají nezodpovězeny, i autoři studie připouští, že je zapotřebí další výzkum. Lavie řekl, že je možné, že káva by mohla přispět ke vzniku rakoviny, ale nelze to potvrdit, když není známo, na co přesně zemřeli všichni účastníci výzkumu. Studie naznačuje, že u lidí, závislých na kávě, může způsobit problémy jejich genetická výbava, která si s tímto nápojem tolik nerozumí.

Podstatný by však měl být souhrn mnoha výsledků, nikoli jediná studie, která se nezaměřovala na stravovací návyky a podrobnější analýzu příčin smrti. Nelze vyloučit, že za to spíš může kouření - které je právě častější u lidí pijících kávu.