Hlavní obsah

Za Parkinsonovu chorobu mohou geny. Možnost vyléčení se prý přiblížila

Novinky, Filip Šára

Parkinsonova nemoc je způsobena „genetickým defektem”, tvrdí vědci z Institutu neurologie v Londýně. Domnívají se, jak píše web Mail Online, že tímto objevem učinili další krok k léčbě.

Foto: Profimedia.cz

Onemocnění Parkinsonovou chorobou souvisí s genetickou poruchou.

Článek

Onemocnění Parkinsonovou chorobou souvisí s genetickou poruchou zastavující činnost buněk, které ničí škodlivé mitochondrie (to jsou organely v buňkách). Může to mít za následek odumírání mozkových buněk.

Systém nakládání s „odpady” (zmíněné mitochondrie) by mohl být klíčem k novým možnostem léčby. Nyní se totiž už ví, že parkinsona způsobuje genetická vada, spojená s velmi chabou produkcí buněk „uklízejících” nebezpečné mitochondrie. Buňky, které umí odstranit škodlivé mitochondrie, nám dodávají energii.

Proces s „nebezpečným odpadem” šíří tzv. mitofagie, neboli selektivní degradace mitochondrií. Vědci objevili biologickou cestu, která umožňuje mutace v genu s názvem FBxo7, což zasahuje do procesu mitofagie. Parkinsonova choroba znamená hromadění oněch nežádoucích látek - v důsledku toho mozkové buňky odumírají.

Dřívější diagnóza a jiná léčba?

Studie, zveřejněná v časopise Nature Neuroscience, ukazuje, že mitofagie může být klíčem k novým metodám léčby nemoci. Dr. Helene Plun-Favreau z Institutu neurologie v Londýně oznámila, že tato zjištění naznačují, že léčebné postupy, které se zaměřují na mitofagie, by mohly být v budoucnu vyvíjeny ve prospěch pacientů s Parkinsonovou nemocí.

Výzkum prokázal, že ve všech fázích onemocnění hraje roli vadná mitofagie. Spoluautor studie Dr. Heike Laman dodal, že se tento výzkum zaměřuje na význam správné údržby mitochondrií pro zdraví neuronů u pacientů s parkinsonem. „Jsme opravdu jen na začátku této práce, ale možná bychom mohli získané informace využít k dřívějšímu diagnostikování Parkinsonovy choroby či naplánování terapií na podporu správné funkce mitochondrií."

Podle prof. Hugha Perryho výsledky studie navodily nesmírně zajímavé otázky ohledně odumírání mozkových buněk kvůli Parkinsonově nemoci. „Čím více budeme rozumět základním molekulárním procesům, které přispívají ke vzniku tohoto onemocnění, tím kvalitnějších výsledků budeme moci dosahovat v léčbě a třeba šíření parkinsona zarazit v samotném zárodku."

Reklama

Související články

Proč při cukrovce vadí konzumace masa

Diabetes 2. typu je přirovnáván k novodobé epidemii. Podle lékařů je na vině jeho neustálého nárůstu v populaci zejména špatný životný styl – konkrétně špatný...

Výběr článků

Načítám