Hlavní obsah

Největší mýty o zubech - jablka místo čištění a zbytečná péče o mléčný chrup

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zuby jsou naší vizitkou, ale především důležitou součástí našeho zažívacího systému. Bohužel strach ze zubařů a dnes i finanční zátěže vede mnoho lidí k zanedbání péče a pak také k babským radám, které obvykle buď vůbec nefungují, nebo přímo chrupu škodí. Podívejte se s námi na nejčastější mýty ve srovnání s realitou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na pravidelné prohlídky k zubaři chodí pouze třetina obyvatel Česka.

Článek

Jablko a čištění zubů

Jablko, jako ostatní ovoce, obsahuje ovocné kyseliny a cukry, které zubům nijak neprospívají. Vlivem nízkého pH kyseliny dochází k rozpouštění skloviny a ionty se tak uvolňují na povrch zubu. Přibližně po třiceti minutách se pH v ústech vrátí do normálu a krystaly na sklovině se právě díky iontům obnoví.

Problém ale nastane, pokud zuby čistíme v oné půlhodině. Spolu s bakteriemi a zbytky potravy totiž očistíme i uvolněné ionty a krystaly se pak nemají z čeho obnovit. Tím nastává mikroskopické odvápnění zubu, jehož následkem může být zvýšená citlivost zubu na studené a kyselé, zvláště je-li odhalený krček zubu.

Mléčné zuby nemá smysl léčit

Tvrzení, že mléčné zuby stejně vypadají, a tudíž není potřeba se o ně nijak starat, je hloupost. Nejenže se infekce mléčného chrupu šíří závratnou rychlostí na zuby okolní, ale také se mohou nakazit i zárodky zubů stálých.

Jedním z úkolů dočasného chrupu je držet místo pro stálé zuby. Pokud se mléčný zub vytrhne předčasně, vzniká riziko, že se budou stálé šestky a sedmičky tlačit dopředu a nebude zde prostor pro následovníky zubů mléčných – stálý chrup.

Zuby moudrosti je lepší vytrhnout

Někomu zuby moudrosti vůbec nemusí narůst, někdo s nimi má potíže, ještě než se stačí prořezat a jinému mohou sloužit několik desetiletí. Jde o zcela individuální záležitost.

„Zuby moudrosti, které svému majiteli nezpůsobují obtíže a ani zubní lékař neodhalí zánět dásně nebo kaz, není třeba nikterak řešit,” vysvětluje MUDr. Jan Stuchlík z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Parodontóza je dědičná, tak proč s ní bojovat

Dědičná forma této choroby hrozí především u agresivních forem zánětu dásní, jinak je péče skutečně nutná. Důkladná a pravidelná hygiena je základní a jedinou prevencí parodontitidy. Pokud ji provádíte dlouhodobě špatně, čeká vás krvácení dásní a případně i odhalování krčků, ať genetickou dispozici máte nebo ne.

Implantáty jsou nejlepším řešením

Vlastní zub je vlastní zub a ani sebelepší implantát ho nemůže nahradit. Nehledě na to, že nikdo nezaručí, že implantát bude sloužit do konce života a rozhodně se nejedná o levnou záležitost.

„Implantát je dobré řešení v případě, že se vlastní zub nedá zachránit. Neznamená to ale, že jde o jednoduchý zákrok bez možných komplikací, které mohou nastat u každého chirurgického výkonu,” upozorňuje dentista Jan Stuchlík. Lidé si vůbec neuvědomují, že tělo cizí látku nemusí přijmout.

Zuby se mi zkazily v těhotenství

Častá výmluva maminek, bohužel ale neopodstatněná. Pravdou je, že díky hormonům, jejichž hladina se v průběhu těhotenství mění, se může dostavit otok dásní a větší sklon k parodontitidě. To vše se ale jednoduše eliminuje dostatečnou dentální hygienou a každodenní pečlivou péčí.

Afty se nejlépe vyléčí cibulí či česnekem

Kdo trpí na afty, ví, jak je postižené místo citlivé. Občas je s aftou těžké i mluvit a představa, že si na tak bolestivé místo přiložíte agresivní cibuli nebo česnek, je věru masochistická.

Někdo může namítat, že pokud bolest vydržíte, pak bude brzo po aftu. Bohužel, i tehdy vás musíme zklamat. Jediné, čeho docílíte, je poleptání sliznice a skvěle připravíte půdu pro další bolestivé vřídky.

Čtěte také
Rudy Linka: Politika by měla být jako jazz
Jeden z nejuznávanějších kytaristů světa vypráví o svém životě v New Yorku i v Čechách.Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Špatné čištění zubů může i zabít

Když američtí vědci přišli před několika roky s objevem, že zánět dásní a parodontóza zvyšují riziko infarktu, kroutila řada lidí nevěřícně hlavou, na jak...

Výběr článků

Načítám