Hlavní obsah

Špatné čištění zubů může i zabít

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když američtí vědci přišli před několika roky s objevem, že zánět dásní a parodontóza zvyšují riziko infarktu, kroutila řada lidí nevěřícně hlavou, na jak nesmyslné výzkumy se vyhazují peníze. Dnes už to většina odborníků považuje za prokázané.

Foto: Profimedia.cz

K lepšímu stavu chrupu a ústní dutiny přispívá dobrá osvěta. Ilustrační foto

Článek

Špatné čistění zubů, které vyvolá zánět dásní a parodontózu, zvětšuje riziko infarktu zhruba 2,5krát, nebezpečí mrtvice dokonce 3krát. A nejen to. Zvedá také pravděpodobnost toho, že:

• těhotná žena předčasně porodí a dítě bude mít nízkou porodní váhu

• trvalý zánět v ústech přispěje ke vzniku chronického zánětu ledvin

• se snadno zhorší plicní i revmatické choroby

• u lidí se zvýšeným rizikem vzniku diabetu hrozí, že choroba odstartuje dřív, a u již nemocných se snáz zhorší stav cukrovky

Nepotěší nás ani další zpráva posledních týdnů. Jedna z bakterií zodpovědných za vznik parodontózy zdvojnásobuje podle všeho riziko vzniku rakoviny slinivky břišní. Tedy zhoubného nádoru, u kterého mají pacienti mizivou šanci na přežití, pouze 4 % z nich nad nemocí zvítězí.

Překvapující výsledek

Pokračující výzkumy zřejmě odhalí i další negativní dopady rozsáhlého zánětu dásní a parodontózy. Jak je možné, že něco tak zdánlivě banálního jako zánět dásní nebo zánět lůžka zubů může mít tak dramatické důsledky?

Vědci zkusili odhadnout velikost zanícené plochy v dásních kolem zubů a došli k překvapujícímu výsledku. V celkovém součtu prý zabírá zhruba velikost dlaně.

Zkuste si představit, že se vám třeba na zádech udělá takhle velká, trvale zanícená rána, se kterou se budete potýkat řadu let. Lehce pak pochopíte, proč u řady lidí dokáže vyvolat tak vážné následky.

Kuřáci mají víc kazů

Velice málo se píše o dalších dvou věcech, které negativně ovlivňují stav bakteriální mikroflóry v ústech, o stresu a o kouření.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Nezvládaný stres zhoršuje imunitní reakce. To dává řadě diskutabilních bakterií šanci, aby se začaly víc množit. A nepřímo to tedy může přispět i ke zhoršení zánětu. Kouření nepředstavuje jen hlavní příčinu rakoviny hlavy, krku a plic. Negativně ovlivňuje i bakteriální mikroflóru v ústech.

Odborníci ze Světové zdravotnické organizace (WHO) spočítali, že člověk, který vykouří jednu krabičku cigaret denně, přijde v porovnání s nekuřákem každých deset let v průměru o dva zuby navíc. Ale nejen to, bývá také náchylnější ke vzniku zubního kazu i zánětu dásní, nemluvě o zhoubném nádoru v ústech.

Hodně výmluvný příklad

Dlouhé roky se mluvilo o souvislosti vysokého počtu kazů a přílišného množení určitých bakterií v ústech s přehnaným holdováním sladkostem. Praxe ukázala něco jiného. Odborníci zjistili, že například Švýcaři snědí dvakrát tolik čokolády než lidé v ČR. Přesto se u nich obě zmíněné komplikace vyskytují ve výrazně nižší míře.

K lepšímu stavu chrupu a ústní dutiny přispívá dobrá osvěta, která začíná už v mateřských školách, kde se ti nejmenší učí správně čistit zoubky. Ale také lepší péče Švýcarů o zuby. Její příčinou je to, že si musí běžné stomatologické zákroky hradit ze svého. Proto se o svůj chrup víc starají.

Švýcarští rodiče navíc nepodceňují preventivní vyšetření. Včetně toho, při kterém speciální laser dokáže najít už mírně narušenou sklovinu a počínající kaz. Když ho doktor ošetří včas, často není nutné zub vrtat a dávat plombu.

Nezapomeňte i na jazyk

Zánětu dásní i parodontóze lze předejít nebo je můžeme aspoň zbrzdit správným čištěním. Tedy takovým, které zbaví zuby zbytků jídla stejně jako plaku, a odstraní tento bílý povlak plný bakterií také z prostorů, kde se dásně stýkají se zuby. Ale také z kapes, které se při postupujícím zánětu vytvářejí právě za dásněmi.

Zajděte za zubní hygienistkou

Kdo chce, může vyzkoušet i přírodní nebo biologické preparáty. Některé mají v klasických lékárnách, pro bylinné směsi bývá dobré zajít do některé ze Zelených lékáren.

Odborníci na byliny doporučují k vyplachování úst například:

:: Šalvěj lékařskou: má protizánětlivé, antibakteriální a protivirové účinky.

:: Heřmánek pravý: pomáhá léčit záněty i drobné rány a zklidňuje sliznice.

:: Řepík lékařský: působí protizánětlivě a má na dásně mírně svíravý efekt.

:: Máta peprná: v lidovém léčitelství se také používala na léčbu zánětů.

A tak bychom mohli pokračovat.

Do jaké míry vám mohou tyto přípravky pomoci s vašimi problémy, to je dobré zkonzultovat s vaším zubním lékařem nebo zubní hygienistkou. Poradí vám i s výběrem vhodných pomůcek a pomůžou se správnou technikou čištění zubů.

Co dál sníží riziko? Nejen dobrá technika čištění zubů včetně mezizubních prostorů, ale i výběr správně tvrdého nebo měkkého kartáčku spolu s ústními vodami (nejúčinnější jsou ty s chlorhexidinem nebo s éterickými oleji rozpuštěnými v alkoholu) a spolu se škrabkami na jazyk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám