Hlavní obsah

Zelenina v lednici přichází o vitaminy a cenné látky

Když je zelenina dlouhodobě skladována ve tmě a chladu, rychle přichází o cenné vitaminy a aktivní látky. To tedy znamená, že čím déle leží v lednici, tím je méně hodnotná. Nejhůř na tom je zelenina dovážená zdaleka, která se dostává na stůl konzumentů až po mnoha dnech strávených v temných chladicích boxech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokud den následuje noc, tak jako v přírodě, množství cenných sloučenin stoupá a klesá. Když je zelenina uchovávána na tmavém místě, třeba v lednici, nebo stále na světle jako v supermarketu, který má otevřeno nonstop, zdraví prospěšné látky nikdy nedosáhnou stejně vysoké hladiny. Znamená to, že i lidé, kteří jí spoustu zeleniny denně, nemusejí žít zdravě,“ píše britský list Daily Mail.

Výzkumem vlivu skladování ovoce a zeleniny na jejich kvalitu se zabývala profesorka biochemie Janet Braamová z Rice University v Texasu.

„Zelenina a ovoce neumřou ve chvíli, kdy je sklidíte. Zřejmě bychom tak měli naši zeleninu a ovoce skladovat přesně podle denních cyklů. Přes den na světle, v noci ve tmě. A také je v určitý čas jíst a vařit z nich,“ míní profesorka Braamová.

V ideálním případě je dobré zeleninu a ovoce konzumovat ihned po utržení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám