Hlavní obsah

Chrápání už nemusí znepříjemňovat život

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chrápání dovede pěkně potrápit nejen toho, kdo jím trpí, ale i jeho okolí. Bohužel však nemusí jít jen o estetický či sociální problém. Chrápání totiž může upozorňovat, že s tělem dotyčného není něco v pořádku.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli chrápání se pořádně nevyspí ani jím trpící člověk, ani jeho partner.

Článek

Podle neoficiálních odhadů se problém týká asi 40 % mužů, ale potýkají se s ním také ženy. Kvůli chrápání mají postižení obavy jet například na služební cestu. Doma mají oddělené ložnice, aby nerušili partnera. Jsou i páry, které chrápání dovedlo až k rozvodu. S takovým chrápáním (tzv. primární ronchopatií) si ale lékaři dokáží poradit.

Jedná se o jednoduchý, účinný a velmi rychlý zákrok. Laserem se upraví ta část měkkých tkání hltanu, které svou vibrací během spánku nepříjemný zvuk způsobují. Celý zákrok trvá 15 až 20 minut a provádějí jej specialisté ORL a odborníci na spánkovou medicínu.

Spánková apnoe

S tzv. běžným chrápáním se někdy zaměňuje spánkový apnoický syndrom, který se vyskytuje asi u 4 % populace a představuje závažný zdravotní problém. Rozdíl je v tom, že u lidí trpících spánkovou apnoe je chrápání nepravidelné, dýchání je často přerušované a dochází k zástavám dechu. Tyto dechové pauzy mohou vést ke vzniku závažných kardiovaskulárních a metabolických onemocnění.

„Laserové zákroky jsou určené pouze pro primární ronchopaty. Operaci předchází vždy konzultace a vyšetření ORL, a také spánková monitorace, která bezpečně prokáže, že pacient netrpí spánkovým apnoickým syndromem," vysvětluje specialista ORL a odborník na spánkovou medicínu Jan Kastner z kliniky plastické a estetické chirurgie Perfect Clinic.

Proč lidé chrápou

Proč někteří lidé chrápou a jiní ne? Chrápání je zvukový fenomén, který vzniká při dýchání vibrací měkkých tkání hltanu, zejména pak měkkého patra a čípku (uvuly). Podle Jana Kastnera je ve spánku sníženo napětí svalů, které tvoří svalovou trubici, skrze kterou dýcháme. „Tím dochází i k povolení napětí svalů měkkého patra, které, pokud je například prodlouženo, se snáze rozkmitá, rozvibruje procházejícím proudem vzduchu a vede k typickému zvuku hlasitého chrápání,“ vysvětluje.

Vznik chrápání také negativně ovlivňuje obezita. Tuk v organismu se totiž usazuje nejen na viditelných místech, ale rovnoměrně v celém organismu, tedy i v hltanu. Tukem prostoupené stěny hltanu jsou méně pevné a umožňují snadnější vibrace, případně i kolabují. Tato překážka v dýchacích cestách způsobí samotný vznik dechové zástavy ve spánku, tzv. apnoické pauzy.

U obézních pacientů je tedy výrazně vyšší procento apnoiků, kteří by měli být léčeni primárně jinou metodou (přetlakový ventilátor, tzv. CPAP). Prostou laserovou operací na měkkém patře by se u nich možná do jisté míry zmírnilo chrápání, ale zůstaly by apnoické pauzy, vyrobil by se tzv. tichý apnoik, který se i nadále ve spánku přidušuje. Z tohoto důvodu lékaři odmítají operovat pacienty, jejichž BMI (Body Mass Index) překračuje hodnotu 30.

Ovšem zřejmě každý z nás občas chrápe. Zpravidla za to může aktuální zvýšená konzumace alkoholu. „Alkohol způsobuje nejen duševní relaxaci, ale i uvolnění napětí ve svalech, a to včetně oblasti hltanu, tím je umožněno snadnější rozvibrování měkkého patra při dýchání,“ dodává doktor Kastner.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám