Hlavní obsah

Pojišťovny ujišťují své klienty, že jim zaplatí protonovou léčbu

Novinky, zun

Tři velké zdravotní pojišťovny - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) a Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZP MV ČR) - ujišťují své klienty, že pokud budou potřebovat protonovou léčbu, dostanou ji. Ale už nezaručí, zda v Praze. Například v německém Mnichově může tato léčba vyjít až o polovinu levněji než v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Protonová léčba. Ilustrační foto.

Článek

Pojišťovny mají podle společného tiskového prohlášení dohromady téměř 8,5 miliónu klientů, z nichž je přibližně 400 000 onkologicky nemocných. Pokud někomu z nich může pomoci jen protonová léčba a doporučí ji lékař z onkologického centra, všechny tři pojišťovny tuto léčbu vždy uhradí.

Léčba pomocí protonového záření není v ČR hrazena z veřejného zdravotního pojištění. ZP MV ČR, VZP i ČPZP při rozhodování o schválení této léčby volí protonové pracoviště, které poskytne kvalitní zdravotní péči za nejpřijatelnějších finančních podmínek a má s takovou léčbou dlouholeté zkušenosti. Optimální podmínky podle nich nabízí například Rinecker Proton Therapy Center v Mnichově, kde stojí léčení v některých případech až o polovinu méně než v nově otevřeném pražském protonovém centru. VZP v minulých letech zajistila svým klientům protonovou terapii také ve Švýcarsku.

Rozdíly v cenách jsou velké

Pro představu, jaké jsou rozdíly mezi cenami pražského a mnichovského protonového centra, zveřejnila ZP MV ČR kalkulaci léčby devítiletého chlapce s nádorem mediastina (mezihrudí) a 39leté ženy s nádorem mozku. U chlapce vyžaduje kompletní terapie 39 frakcí. Pražské protonové centrum předložilo kalkulaci, v níž jedna frakce stojí 26 000 Kč. Celkem tedy 1 014 000 Kč. Kalkulace protonového centra v Mnichově je 13 800 Kč za jednu frakci. Celkem 538 200 Kč. ZP MV ČR schválila léčbu v Mnichově.

Kompletní terapie u nemocné ženy s nádorem mozku si vyžaduje 27 frakcí. Kalkulace v Praze je 26 000 Kč za jednu frakci – celkem 702 000 Kč. Kalkulace v Mnichově: 18 900 Kč za jednu frakci – celkem 510 300 Kč. ZP MV ČR schválila léčbu v Mnichově.

VZP měla zatím v Protonovém centru v Praze dva klienty. Účtované částky činily 722 000 a 996 000 korun. S mnichovským centrem má VZP domluvenou paušální cenu – 502 000 korun za pacienta, a to bez ohledu na počet ozařování. Za cenu, kterou si Protonové centrum v Praze účtovalo za dva klienty VZP, by tak v Mnichově mohli dostat od zkušenějšího týmu stejnou terapii klienti tři.

V současné době VZP jedná s Protonovým centrem v Praze o ozařování 10letého chlapce, jehož stav a souběžná chemoterapie neumožňují převoz do ciziny. Protonové centrum v Praze také začátkem týdne informovalo VZP, že začalo s ozařováním dalšího jejího klienta – 7letého hocha. Chlapec, jehož nacionále protonové centrum uvádí, ovšem v registru pojištěnců VZP neexistuje.

Pojišťovny protonovou léčbu platí

ZP MV ČR byla první zdravotní pojišťovnou v České republice, která schválila a zaplatila léčbu svému pojištěnci v pražském protonovém centru, neboť hrozilo nebezpečí z prodlení. Za léčbu devětatřicetiletého pacienta s nádorem mozku pojišťovna začátkem letošního roku zaplatila bezmála milión korun. (Šlo o částku 992 500 Kč, provedeno bylo 37 ozáření/frakcí po 26 000 Kč za jednu frakci, plus další náklady – na vyšetření atd.).

Také VZP již přistoupila k úhradě protonové terapie v pražském centru – v prvním případě zaplatila za léčbu své pacientky více než 720 000 korun. V případě druhém, kdy protonové centrum začalo s léčbou bez projednání s pojišťovnou, se účtovaná částka vyšplhala na 996 000 korun.

ČPZP zatím neměla žádného pojištěnce, který by potřeboval léčbu pomocí protonové terapie. V případě potřeby ji pojišťovna onkologicky nemocnému pacientovi uhradí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám