Hlavní obsah

Nadváha v dospívání? Doživotní trauma

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dospívání si jedinec začíná uvědomovat sám sebe a těžko hledá jistotu a sebevědomí. Se sebepoznáváním se pojí také větší důraz na fyzický vzhled a tělesnou hmotnost. Pokud nejsou váhové parametry ideální, neovlivňují pouze současné a budoucí fyzické zdraví teenagera, ale dopad mají i na jeho psychiku a sebevědomí.

Foto: Profimedia.cz

Kromě fyzických aspektů váha ovlivňuje i psychiku mladého člověka.

Článek

Kdysi převládal názor, že „oplácané“ dítě je zdravé a tloušťka v tomto věku nevadí. Současné výzkumy však tento zažitý mýtus vyvracejí.

„Dlouhodobé studie ukazují, že obezita mládeže ve věku od 13 do 19 let s velkou pravděpodobností znamená také obezitu v dospělém věku, a to především tehdy, pokud jsou obézní oba rodiče,“ podotýká Gabriela Knosová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

S obezitou v raném věku se kromě rizika obezity v dospělosti pojí i významné zdravotní komplikace. V první řadě je to předčasná puberta a v pozdějším věku pak hrozí nástup typických nemocí, jako je cukrovka 2. typu, poruchy spánku, nedostatečná funkce jater, kardiovaskulární problémy či vznik žlučových kamenů.

Obezita ovlivňuje i psychiku

Kromě fyzických aspektů váha ovlivňuje i psychiku mladého člověka. Na první pohled nevinné poznámky okolí a rodiny mohou na duši zanechat hluboké šrámy, které se jen tak nezhojí a komplikují budování sebedůvěry i v dospělosti. „Ve věku, kdy si člověk není ničím jistý, je názor ostatních dvojnásob závažný. I hloupý vtip na kila navíc může roztočit spirálu s nepěkným koncem,“ připomíná Gabriela Knosová.

Mladí lidé, především dívky, pak mají tendence uchylovat se k extrémnímu chování. Svoji váhu začnou řešit buď drastickými dietami, které mohou vést až k poruchám příjmu potravy, nebo nezdravým přejídáním, jež je vrhá do hlubokých depresí. V obou případech pak není ohroženo jen zdraví, ale jde opravdu o život.

Hubnutí je nutné řešit s odborníkem a individuálně

„V této věkové kategorii je váhu nutno řešit opravdu individuálně s přihlédnutím na potřeby organismu. Ten se stále vyvíjí, a proto potřebuje všechny důležité látky pro správný růst,“ vysvětluje Knosová.

„Junioři by měli hubnout změnou životního stylu a vždy pod vedením zkušeného odborníka. Hubnutí tak po všech stránkách probíhá bezpečně a poskytuje záruku udržení váhy v budoucnosti," dodává expertka.

V dnešní době tedy již existují hubnoucí programy, které se přímo zaměřují na dospívající chlapce a dívky. Jejich cílem je nejen pomoc s hubnutím v konkrétních případech, ale také osvěta o zdravém životním stylu.

„Mladí lidé potřebují informace o racionálním a zdravém stravování, které si pak mohou zažít a učinit z nich zvyk. To je ta nejlepší prevence proti tloušťce a obezitě,“ uzavírá Knosová.

Reklama

Související články

Jak ve spokojeném vztahu neztloustnout

Spokojený a dlouhodobý partnerský vztah je snem každého člověka. Stejně tak zůstat zdravý a fit. Tato přání se ale bohužel hlavně u žen poněkud vylučují....

Výběr článků

Načítám