Hlavní obsah

Výhody a nevýhody konzumace biopotravin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diskuze o biopotravinách je stále velice aktuální téma. Pro některé výživové experty jsou nezbytnou součástí zdravého životního stylu, pro jiné jen chytrý tah obchodníků, jak z lidí vytahat peníze pod záminkou, že tím prospějí svému zdraví. Jejich skutečnou kvalitou, chutí a absencí konzervantů nebo glutamanů se zabývá řada výzkumů. Nefunguje však rovnice, že biopotravina rovná se potravina, která prospívá našemu zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Nefunguje rovnice, že biopotravina rovná se potravina, která prospívá našemu zdraví.

Článek

U našich západních sousedů, zejména v Německu a Anglii došlo k rozvoji biopotravin v průběhu 70. a 80. let, kdy se na bioprodukci začala orientovat řada statků. V této době v Čechách o biopotravinách nebylo téměř vůbec slyšet.

Podstatná je poptávka. Přemrštěná cena biopotravin je pro lidi mnohdy podstatný důvod, proč sáhnout raději například po obyčejném kuřeti, než po kuřeti bio. Pokud je zájem o potraviny tohoto typu nízký, nemůže jít dolů i cena. Pokud se zvýší poptávka, náklady na produkci se rozpočítají a cena může klesnout. Existují však i jiné problémové faktory týkajících se biopotravin.

 Co je biopotravina

Když kupujeme biopotraviny, děláme to primárně proto, že chceme kvalitní produkty, které nám prospějí více než běžné potraviny. Biopotraviny jsou takové výrobky, které jsou vyrobeny z bioproduktů. Ty vznikají v rámci ekologického zemědělství, což je pokrokový způsob hospodaření s kladným vztahem k půdě, rostlinám, zvířatům a přírodě. Ekologické zemědělství nevyužívá žádná umělá hnojiva, chemické přípravky, umělé látky či chemické postřiky.

K dostání jsou například bio mléčné výrobky, bio zelenina, ovoce, obiloviny či bio masné výrobky. Vyznačují se zejména lepší chutí, u některých potravin i lepší trvanlivostí a kvalitou. Ovšem právě otázka kvality biopotravin je v poslední době velmi diskutovaná.

Mnoho výzkumů se zabývá rozdílem mezi kvalitou bio a běžných potravin. Mezi tyto studie patří také práce vědců z Univerzity ve Standfordu publikovaná v časopise Annals of Internal Medicine, jejímž výsledkem je, že biopotraviny jsou sice o něco zdravější než ostatní potraviny, ale nepřináší více živin, ani nepředstavují menší riziko pro zdraví.

Bioprodukty nezaručují zdravý životní styl

Jak uvedl server mujerhoy.com, ve své studii vědci vybrali 223 předchozích výzkumů, které se zabývaly kvalitou potravin, biopotravin nebo potravin, které mohou obsahovat bakterie, houby nebo pesticidy. Výsledky ukazují, že konzumace biopotravin nepřináší tak výrazné výhody ve výživě oproti ostatním potravinám. A navíc není mezi potravinami tak markantní rozdíl ani co se týče obsahu vitamínů, tuků a bílkovin.

Vědci zdůraznili, že jejich záměrem není odradit spotřebitele od toho, aby kupovali biopotraviny, ale pouze upozornit na skutečné výhody a nevýhody jejich konzumace. Existují další faktory, díky kterým se vyplatí biopotraviny kupovat, jako je lepší chuť, kvalitnější podmínky pro pěstování zvířat nebo vliv ekologického zemědělství.

Reklama

Související témata:

Související články

Když si na biopotraviny posvítí inspektoři

Celkem typická scénka z bioobchůdku. Postarší paní s holí se chystá probírat broskvemi a meruňkami, které závozník právě vyložil. Když jí majitelka pro jistotu...

Výběr článků

Načítám