Hlavní obsah

Pusinkováním domácích mazlíčků ohrožujete své zdraví

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinu nemusí tvořit bezvýhradně jen lidé. Mnohé obývají velcí nebo malí čtyřnozí miláčci, kteří jsou také považováni za plnohodnotného člena "klanu" a mají téměř stejná práva a výhrady jako ti dvounozí. Spí v posteli, jedí nejvybranější lahůdky, dokonce se s páníčky mazlí nebo pusinkují. Ale právě přehnaných výjevů lásky od našich domácích kamarádů bychom se měli podle odborníků vyvarovat.

Foto: Profimedia.cz

Přílišné pusinkování s domácím mazlíčkem nemusí být pro naše zdraví dvakrát prospěšné.

Článek

Pes - nejlepší přítel člověka. S tímto mottem by jen málokterý majitel nesouhlasil, ani my ho nebudeme vyvracet. Není nic špatného na tom, poskytnout čtyřnohému členovi rodiny veškeré pohodlí a komfort, který máme sami, protože nejen za to se nám odvděčí svojí láskou a vděkem.

Pozor ale na přílišné projevy ze strany pejsků, například olizování obličeje. Byť nám tím dávají najevo přízeň a nemyslí tím nic zlého, ve finále se nám to může poměrně ošklivě vymstít. Třeba v podobě nepříjemného onemocnění dásní. I při letmém "psím polibku" se totiž může do našich úst dostat velmi nepříjemná bakterie.

Co je horší, neléčený problém může vést až k paradentóze, zánětlivému onemocnění dutiny ústní. Ta má velký vliv na tkáně, které podporují zuby a drží je na potřebném místě.

Při špatné nebo vůbec žádné léčbě se může po čase stát, že se začnou zuby v postižené oblasti hýbat a následně vypadnou, uvedli odborníci pro Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

I u čtyřnohých kamarádů by měli jejich majitelé dodržovat pravidelnou zubní hygienu.

Podle odborníků z veterinární kliniky byly nebezpečné bakterie, které se nacházejí pouze u psů, nalezeny během studie zaměřené na zdraví domácích mazlíčků a jejich páníčků i u 16 procent lidských členů rodiny, ve které žilo nějaké zvíře. Většina majitelů přiznala "intimnější" pusinkování se svými psíky.

Bakterie se mohou přenášet i při letmém polibku, riziko ale záleží na pečlivosti péče o ústní hygienu, a to jak u zvířete, tak u jeho majitele, vysvětluje s odkazem na Fox News Paul Maza, veterinář z Cornellovy univerzity ve státě New York.

Foto: Profimedia.cz

"Mnohé bakterie u psů či koček jsou stejného nebo podobného typu jako lidské. Pokud majitelé navyknou své zvíře na pravidelnou ústní hygienu, mohou být zvířecí ústa ve výsledku i čistší než ta lidská, a riziko tak bude minimální," uvedl Maza.

Každopádně chcete-li uchránit své dásně od napadení nepříjemnými bakteriemi, a nemíníte ve stáří bojovat kvůli tomu s oslabeným imunitním systémem, vyhněte se nadměrnému pusinkování se svými mazlíčky.

Reklama

Související témata:

Související články

I mocní se dělí na pejskaře a kočkomily

To, co všichni instinktivně tušíme - že se lidé dělí na dvě základní skupiny, a to na chovatele psů a chovatele koček, už nejednou potvrdily i seriózní vědecké...

Výběr článků

Načítám