Hlavní obsah

Podvádění je návykové stejně jako drogy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Podvodníci jsou podle vědců nevyléčitelní a nečestného jednání se dopouštějí opakovaně jen proto, že při tom zažívají stejné pocity blaha jako drogy u narkomanů či vítězství u sportovců. Přestože většina lidí se při podvádění cítí špatně, pokud jim podvod vyjde, obvykle pocítí euforii a je jim rázem skvěle.

Foto: Profimedia.cz

Potěšení a nadšení z úspěšného podvodu převáží negativní pocity z amorálního chování…

Článek

Podle amerických a britských psychologů pocity blaha, které úspěšné podvádění způsobuje, by mohlo být vysvětlením toho, proč se lidé dopouštějí korupčního jednání a finančních podvodů i tehdy, když jsou už bohatí. Většina podvádějících bohužel své chování vidí pozitivně.

„Potěšení a nadšení z úspěšného podvodu převáží negativní pocity z amorálního chování… To také vysvětluje, proč lidé podvádějí mnohdy i kvůli směšným částkám,“ tvrdí autoři studie.

Reklama

Související témata:

Související články

Krádež jako adrenalinový sport

„Hlavně buď v klidu,“ říká mi Štěpán ve chvíli, kdy vcházíme do jednoho z pražských hypermarketů. Zatímco všichni tři kluci v klidu opravdu jsou, na mně je...

Výběr článků

Načítám