Hlavní obsah

Spálené kůži od sluníčka prý pomůže jahodová dřeň

Výtažek z jahod dokáže ochránit pleť před negativními účinky UV záření a snižuje poškození pleti nadměrným sluněním. Pokud to tedy přeženete se sluníčkem a spálíte se, pak lze právě jahodovou šťávu či dřeň použít jako první pomoc k natření postižených míst.

Foto: Profimedia.cz

Pokud to přeženete s opalováním, pomohou jahody.

Článek

Maurizio Battino z L’Università Politecnica delle Marche prokázal, že látky obsažené v jednom z nejoblíbenějších druhů ovoce dokážou skutečně účinně chránit kůži před UV zářením.

Jahody a v nich obsažené látky chrání kůži především před UVA zářením. To je sice méně silné než UVB záření, ale zase proniká hlouběji do kůže, kde může vyvolávat projevy stárnutí, poškozovat DNA a vyvolat dokonce rakovinu.

Účinnými látkami v jahodách jsou podle italských vědců především barviva antokyany, která propůjčují jahodám jasně červenou barvu. Tyto látky mají silné protizánětlivé, antioxidační a protirakovinné účinky. Do těla se dostávají také konzumací a kvůli tomu lze jahody řadit k velmi zdravému a léčivému ovoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Opalování působí na mozek stejně jako drogy

Vědce trápilo, proč je opalování v soláriích tolik návykové jako drogy či alkohol. Proto se ve svém výzkumu zaměřili právě na tuto problematiku a došli...

Výběr článků

Načítám