Hlavní obsah

Konzumace tmavé čokolády prý u žen snižuje neblahé dopady opalování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Montreal

Neumíte si svůj život představit bez opalování? Pak právě pro vás máme velmi zajímavou zprávu. Podle kanadských vědců se negativní vlivy slunění na organismus dají zmírnit konzumací tmavé čokolády. A to dokonce i tehdy, dojde-li ke spálení pokožky. Své tvrzení se snaží v současné době potvrdit rozsáhlejším průzkumem.

Foto: Profimedia.cz

Při nadměrném opalování se výrazně zvyšuje riziko rakoviny kůže.

Článek

Ústav INAF ve frankofonní provincii Québec začal shánět 60 žen s velmi světlou pletí ve věku 25 až 65 let. Ženy budou po 12 týdnů jíst denně tři čtverečky černé čokolády, která má přírodní antioxidanty, či placeba, které má podobnou chuť, ale nemá oxidanty, upřesnil vedoucí výzkumu Bruno Riverin.

Účastnice výzkumu nebudou vědět, které z nich jedí skutečnou čokoládu a které jen její náhražku. Při pravidelných návštěvách ústavu bude vždy ženám ozářena ruka ultrafialovým zářením. Výzkumníci věří, že kůže žen konzumujících čokoládu vydrží bez újmy větší množství záření než u ostatních.

K podobným závěrům dospěly již výzkumy v Británii a Německu. V těchto případech byl počet zkoumaných osob ale výrazně menší, v první zemi 18, ve druhé 30. Quebečtí výzkumníci se navíc neobrátili na muže, kteří mají celistvější hormonální profil. Pokud jejich práce potvrdí předchozí závěry, potěší to nejspíš podle AFP i výrobce pravé černé čokolády.

Reklama

Související témata:

Související články

Opalování zvyšuje mužskou plodnost

Opalování může být sice zdraví nebezpečné, ale má i několik pozitivních vlivů na lidský organismus. Při slunění se totiž v kůži tvoří vitamin D, který pomáhá...

Výběr článků

Načítám