Lidé jsou vaření ochotni věnovat stále méně času. Jak vyplynulo z průzkumu společnosti Hamé, pro 57 procent dotázaných je ideální délka přípravy teplého jídla kratší než 15 minut, čehož je doma velmi těžké dosáhnout. Není tedy divu, že teplou večeři má denně pouhých šest procent populace.

Kromě požadavků na rychlou přípravu chtějí lidé za teplé jídlo i ušetřit. V průzkumu odpovědělo 78 procent dotázaných, že je za běžnou teplou večeři ochotno utratit méně než 100 korun. To je v případě návštěvy restaurace nebo dovezeného jídla domů prakticky nemožné.

Proto roste i obliba trvanlivých hotových jídel, které lze velmi rychle ohřát buď v mikrovlnné troubě, nebo tradičně na sporáku. Podle odborníků na výživu jsou tato jídla vhodná i pro lidi, kteří si hlídají svůj jídelníček.

"Na každém balení hotových jídel jsou přehledně uvedené nutriční hodnoty. Lidé tak mají možnost mnohem lépe kontrolovat příjem kalorií, ale např. i obsah tuků či cukrů,“ dodává obezitoložka Petra Šrámková z OB kliniky.