Hlavní obsah

První pomoc patologickým hráčům

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S patologickým hráčstvím se v současné době u nás potýká téměř 100 000 lidí. Gambling způsobuje lidem komplikace jak v oblasti pracovní a materiální, tak i v oblasti sociální a rodinné. Závislost jako je patologické hráčství je podle odborníků srovnatelná se závislostí na drogách nebo alkoholu, pouze část postižených ale podstoupí léčbu nebo vyhledá odbornou pomoc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Hráči a sázkaři jsou široká a různorodá skupina lidí, často nevědí kam se obrátit, nebo nemají s kým si otevřeně promluvit o hraní nebo sázení, dluzích, které jim v důsledku hraní vznikly, nebo o vztazích v rodině. Nemají s kým sdílet hněv, strach a jiné pocity, se kterými každodenně žijí. Necítí zájem okolí a chtěli by při sobě někoho, kdo bude je a jejich blízké v této situaci provázet,“ říká Šárka Licehammerová, psycholožka Sdružení Podané ruce.

Proto loňské léto vznikla služba První pomoc pro patologické hráče a jejich rodiny. Jedná se o anonymní a bezplatnou poradnu pro všechny, kterým hraní nebo sázení ovlivňuje život. Terapeuti pomáhají klientům snížit negativní dopady patologického hraní hazardních her, loterií, výherních automatů a sázení formou kombinování sociálního a psychologického poradenství. Služba vznikla při Denním psychoterapeutickém sanatoriu Elysium v Brně – Řečkovicích.

„Chceme být nápomocni klientům, pro které je překážkou dlouhá čekací doba, komplikovaná léčba nebo finanční závazky, které jim brání v dlouhodobé ústavní léčbě. Hraní a sázení neovlivňuje pouze jednotlivce, ale také dalších 8-15 lidí v jejich okolí, především partnery, děti, rodinu a přátele. Snažíme se jim být nablízku a nabídnout jim odbornou pomoc.“ dodává psycholožka.

Kromě hráčů automatů a sázkařů se na linku mohou obrátit také hráči počítačových her nebo lidé, kteří jsou závislí na počítačích či internetu. V rámci projektu vzniká svépomocný web pro hráče a jejich blízké, kde najdou důležité informace o možnostech, jak s hraním přestat buď sami, nebo s pomocí odborníků.

Více informací naleznete na www.gambling.podaneruce.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám