Hlavní obsah

Těžká práce způsobuje bolesti zad

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy v životě zažije bolest zad každý. Často je to proto, že se snažíme zvednout těžký předmět, sedíme dlouho v jedné pozici či zanedbáváme pohyb. Bolest obvykle nejdříve zkoušíme rozhýbat, pak přijdou na řadu domácí prostředky. Teprve když neustupuje, je nutné vyhledat lékaře.

Článek

Není to nemoc, je to příznak celé řady onemocnění. Ukazuje nám, že někde došlo k chybě. Potíž je ale v tom, že mnohdy není na první pohled patrné, o jaké poškození se jedná. Někdy nelze příčinu přesně určit.

"Páteř totiž můžeme přirovnat ke kostkám stavebnice. Stačí, aby se v postaveném komínu jedna kostka vychýlila, a on se rázem zbortí. Někdy je nutné pohnout kostkou jinde a tím situaci vykompenzovat. Podobně je to i s postižením páteře. Je-li zatěžovaná nerovnoměrně či neadekvátně, třeba proto, že ji například jednostranně zatěžujeme či necvičíme, pak je nezbytné léčit celou páteř," říká MUDr. Karel Linhart, praktický lékař z Prahy-západ, který se potížím s páteří věnuje dlouho.

Nezáleží ani na věku

Bolest zad se začíná obvykle objevovat ve středním věku, protože tehdy je fyzická zátěž největší. V poslední době ale vidíme, že výjimkou není ani dospívání. I toto období má charakteristická onemocnění páteře, která zanechávají následky i v dospělosti.

Postižení páteře patří také k nejčastějším případům, které se objevují v ordinacích praktických lékařů. Je důvodem pracovní neschopnosti nebo pro změnu pracovního zařazení.

Pozor na těžkou práci

Ohroženi jsou nejvíce ti, kteří mají těžkou manuální práci. Bývá to práce v továrnách, stavebnictví a potíže také přináší práce ve zdravotnictví. Týká se hlavně sanitářů a zdravotních sester. "Většina pacientů se uzdraví rychle, bez následků a mohou se během dvou týdnů vrátit do práce. Mám ale takovou zkušenost, že když se pacient neuzdraví do 6 týdnů a onemocnění se vleče, pak je jeho návrat do práce nejistý," uvádí dr. Linhart.

Zhruba 80 % všech bolestí nemá závažné organické příčiny. Obtíže většinou vznikají změnou v postavení obratlů, jejich výrůstků či zvýšeným napětím okolního svalstva. K tomu obvykle dochází špatným držením těla a dlouhodobým, byť jen nepatrným, přepínáním jednotlivých úseků páteře.

Příčiny jsou různé

Často bolest vzniká zvýšeným napětím svalů podél páteře. Projeví se zcela typicky jako hmatatelné zatvrdlé body, ze kterých se bolest rozšiřuje. Obtíže spustí obvykle stres. K dalším příčinám patří ochablé svalstvo, které nezajišťuje pevnost postavení páteře.

"Jinou skupinu těchto bolestí tvoří poškození páteře - zlomenina, zánět, nádorové metastázy, osteoporóza, skolióza, výhřez plotének.

Velmi problematické jsou bolesti v oblast hrudníku. Zde je, zvlášť u rizikových pacientů, nutné myslet i na postižení srdce. Bolesti mohou vyvolat i onemocnění orgánů dutiny břišní - střev, ledvin - a gynekologické choroby. Ženy s bolestmi v bederní a křížové páteři by měly nejdříve navštívit gynekologa," dodává dr. Linhart.

Co prospívá

  • Masáž - uvolní napětí ve svalech a přispěje k tomu, že i pojivové vazivo bude elastičtější.
  • Gymnastika - kombinace cvičení, která posilují svaly, s cviky, které uvolňují svalové napětí. Doporučuje se jak lidem, kteří bolestí zad trpí často, tak těm, kteří mají bolest chronickou.
  • Rehabilitace - pacienti se učí, jak správně provádět některé každodenní činnosti, aniž si budou zbytečně namáhat záda.
  • Cvičení na míčích - velké míče jsou vhodné k balančnímu cvičení. Použít se dají i míče menší či měkké (soft bally). Mají nosnost 120 až 150 kg a dají se využít nejen ke cvičení, ale také jako rehabilitační pomůcka. V zaměstnání je dáme na sedadlo židle nebo před opěradlo a tím posilujeme zádové svaly.
  • Fyzikální terapie - zmírní či oddálí bolesti (např. ultrazvuk, parafín, magnetoterapie, diadynamik, iontoforéza). O jejich aplikaci rozhoduje lékař.

Zásady při cvičení

  • cvičíme pomalu a plynule tahem, ne švihem
  • dýcháme klidně a pravidelně, nezadržujeme dech
  • cvik, který vyvolává bolest, raději vynecháme a ty, které přinášejí úlevu, zařazujeme častěji
  • při akutních bolestech cvičení omezíme a poradíme se odborníkem

Nejlepší lék je prevence

  • Při držení těla mají hlavní úlohu svaly, které tím odlehčují páteři, kloubům a vazům, musíme je proto každý den trénovat.
  • Člověk by měl zůstat co nejdéle pohybově aktivní.
  • Správné držení těla při sezení. Lidé, kteří pracují vsedě, jsou více náchylní k bolestem. Měli by pravidelně cvičit, aby uvolnili napětí v zádech. Důležité je udělat si v práci přestávky na odpočinek a co nejčastěji střídat sezení a chůzi.
  • Je třeba se naučit správně stát a chodit. Naučíme se to tak, že si položíme knihu na hlavu, hezky se narovnáme, zatáhneme břicho i zadeček a chodíme tak po místnosti. Kniha nám ale nesmí při chůzi spadnout.
  • Tvrdší matrace - zhruba třetinu života stráví člověk v posteli. Matrace by proto neměla být příliš měkká a měla by mít dobré čalounění.
  • Správná životospráva - naše tělo ocení dostatek ovoce a zeleniny. Neprospívá nám nadbytek soli, cukru, živočišných tuků, kávy, silného čaje, alkoholu. Důležité je udržovat si správnou hmotnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Akupunktura zmírňuje bolesti zad

Skupina odborníků z prestižní pařížské nemocnice ve Villejuif publikovala studii, která naznačuje, že akupunktura účinně zbaví od bolesti zad. Průzkumu bylo...

Výběr článků

Načítám