Hlavní obsah

Intenzivní krátké cvičení snižuje riziko diabetu 2. typu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamilton

Pravidelný pohyb zvyšuje citlivost tkání vůči inzulínu a snižuje riziko vzniku diabetu typu 2. Jenže další a další studie odhalují, že není cvičení jako cvičení. Konkrétně v prevenci diabetu typu 2 je důležitější intenzita cvičení než jeho délka. Takže velmi tvrdé posilování či velmi intenzivní pohyb, jako sprint, jsou lepší než mírně zatěžující cvičení.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelný pohyb zvyšuje citlivost tkání vůči inzulínu.

Článek

Intenzivní cvičení může být výhodné především pro ty, kteří neradi cvičí dlouho a mají problém naplnit týdenních 150 doporučovaných minut pohybu.

Pokud cvičí velmi intenzivně denně, tvrdě posilují, rychle běhají či plavou, pak stačí 75 minut týdně. A i tak dojde ke snížení celkového krevního cukru a zvýšení citlivosti tkání vůči inzulínu.

„Naše výsledky naznačují, že kratší, ale intenzivnější cvičení a pohyb mohou snižovat riziko diabetu typu 2 a zlepšovat zdravotní stav lidí,“ tvrdí autoři studie z McMaster University v Kanadě.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdy je dobré hubnout pod dohledem lékaře

Rozhodli se shodit kila, ale není to pro ně jednoduché. Mají totiž diabetes, vysoký krevní tlak, příliš mnoho nadbytečných kil, artrózu nebo další zdravotní...

Prediabetes aneb Kdy se bát cukrovky

Cukrovka druhého typu je závažné onemocnění, které mimo jiné zvyšuje např. riziko cévních onemocnění, nádorů, oslepnutí i selhání ledvin.

Výběr článků

Načítám