Hlavní obsah

Nejčastější mýty a polopravdy o nachlazení

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim je jednak obdobím, kdy se příroda halí do úžasných barev, ale zároveň časem, kdy většinu z nás trápí nepříjemné nachlazení či nejrůznější virózy. Někdo raději od začátku sází na spolehlivé medikamenty, jiný zase zkouší osvědčené "babské" rady. Jak moc jsou ale právě tyto osvědčené rady účinné? Opravdu pomáhají nebo se jedná o pouhé mýty?

Foto: Profimedia.cz

Domácí kuřecí polévka může v prvotním stádiu zmírnit nachlazení, rozhodně ho ale zcela nevyléčí.

Článek

Jistě to zná téměř každý z nás. Stále opakované věty našich maminek či babiček, že se máme v chladném počasí pořádně a teple oblékat, jinak jistojistě nastydneme. Pokud už cítíme, že na nás "něco leze", pak prý spolehlivě pomáhá osvědčená kuřecí polévka. Je to ale opravdu tak? Přinášíme vysvětlení nejčastějších tvrzení o tom, jak bojovat s nebo proti nachlazení, tak jak ho přinesl server Health.com.

Domácí kuřecí polévka

Už naše babičky tvrdily, že na nachlazení spolehlivě vždy zabere pořádná domácí kuřecí polévka. Je to opravdu tak? Možná. Tato konkrétní polévka může opravdu v počátku nachlazení zmírnit příznaky, ale rozhodně se nejedná o lék, který vás před nachlazením stoprocentně ochrání. Spolehlivějším prostředkem je celková podpora imunitního systému, a to právě v podzimním období.

Dieta při nachlazení nevadí

Pokud si myslíte, že je dobré držet dietu i při nemoci či nachlazení, tak se docela mýlíte. Nejspíš docílíte toho, že u vás bude průběh nemoci horší a její účinky budou přetrvávat déle. Při nemoci se tedy rozhodně nemučte hlady.

Každý, kdo byl alespoň jednou nemocný, ale také ví, že při tomto stavu nemáme mnohdy na jídlo pomyšlení. Co tedy dělat? Nejdůležitější je hydratace organismu a dostatek kalorií. Zvolte tedy vhodné potraviny, které vašemu organismu dodají potřebnou energii pro boj s nemocí. Hubnout můžete až po chřipkové sezóně.

Bez teplého oblečení nastydnete

"Zapni si pořádně bundu až ke krku, nezapomeň si šálu a čepici, nebo nastydneš". I to jsou časté věty mnohých rodičů a prarodičů, které jsou míněny jako nejlepší způsob, jak nenastydnout.

Nachlazení a chřipka jsou ale virová onemocnění, takže rozepnutý nebo zapnutý kabát až u krku zas tak moc vliv na onemocnění nemá. Lepší prevencí je i během zimního období dostatečný pohyb na čerstvém vzduchu místo tolik oblíbeného posedávání doma v přetopených místnostech.

Inhalační masti aplikované na spodní části těla pomáhají

Inhalační masti se sice nejčastěji používají právě při nachlazení, převážně jako pomocník při dýchacích potížích či rýmě, natírají se ale především na záda či hrudník, případně na čelo, kde se opravdu účinky při vdechování dostavují.

V Kanadě se ale v nedávné době strhla neskutečná kampaň s těmito mastmi, která tvrdošíjně předkládala, že aplikace těchto přípravků i na nohy pomáhá naprosto stejně, specificky hlavně u dětského kašle. Vzhledem k tomu, že masti mají nejvyšší účinek právě při inhalaci, je opravdu nepravděpodobné, že by takové mazání na spodních částech těla mělo nějaký pozitivní účinek. I v takové vyspělé zemi se ale našli lidé, kteří tomu zcela uvěřili.

Mokré vlasy v chladnu znamenají 100% nachlazení

Budete-li po venku běhat v chladnějším období s nedosušenými vlhkými vlasy, jistě docílíte toho, že vám bude zima na hlavu. Vodítko k nachlazení to ale být nemusí. Jak již bylo řečeno, nachlazení a chřipka jsou virové problémy, pokud tedy nejste celkově podchlazeni nebo jinak oslabeni, běhání venku s vlhkými vlasy nebo rozepnutou bundou vám nijak výrazně neuškodí.

Jedna pravda na závěr - česnek jako spolehlivá prevence

Česnek je plodinou, kterou mnozí podceňují. Přitom je to právě on, kdo opravdu pomáhá jako prevence proti virovým onemocněním, a to díky bohatému množství antioxidantů. Zařaďte do jídelníčku 1-2 stroužky česneku denně (dostačující množství, které nedráždí a nevede např. k plynatosti), a pozitiva jistě brzy poznáte sami. A že po něm máte nepříjemný zápach z úst, který odhání veškeré živé tvory ve vašem okolí? Nevadí, i tady řešení existuje. Stačí zajít do lékárny a požádat o česnekové kapsle, které mají stejný účinek bez nežádoucích vedlejších efektů.

Reklama

Související témata:

Související články

I na obyčejnou chřipku lze zemřít

Chřipku mnozí z nás berou jako naprosto běžné onemocnění, které se snadno vyléčí a lze s ním i vcelku dobře fungovat bez toho, aby člověk strávil nemoc...

Závislost na nosních kapkách nelze podceňovat

Rýma a ucpaný nos patří mezi nejčastější projevy virózy i běžného nachlazení. Když člověk rýmu jednou chytí, dřív než za pět až sedm dní se jí nezbaví, i když...

Výběr článků

Načítám