"Při hladovce nejprve ubývá svalová hmota, až časem také tuk. Jakmile ale člověk začne jíst, tělo vystrašené hladověním si vše začne ukládat na horší časy a tukové zásoby rostou," vysvětlila.

Přibývání tuku je rizikové pro rozvoj cukrovky. Když totiž buňky musejí zpracovávat velké množství tuku, cukr "čeká venku", do buňky se nedostane a tělu chybí. Pokud člověk zhubne, buňky si uleví od zpracování tuku, mohou opět zpracovávat cukr. Zdravotní stav diabetika se výrazně zlepší.

I liposukce břicha či vitaminy mohou ublížit 

K odsátí tuku lékařka uvedla, že rizikový je tuk v břišní dutině, ten i po odsátí z podkoží v těle zůstává. Člověk už na ošetřených partiích nepřibere, protože tam nemá žádné tukové buňky, zůstávají ale zdravotní rizika jako cukrovka, vysoký tlak a cholesterol či nemoci srdce a cév.

Lékařka varovala také před omyly v užívání vitaminů. Podle ní pestrá strava s ovocem a zeleninou pětkrát denně potřeby zdravého člověka pokryje. Lidé podle lékařky užívají zbytečně velké množství umělých vitaminů a neuvědomují si, že se mohou předávkovat.

Například předávkování vitaminem A v těhotenství působí rozštěpové vady plodu. Předávkování vitaminem B vede ke zvýšené chuti k jídlu, lidé tak nechtěně mohou přibývat na váze. Předávkování zinkem, který má podle reklamy protinádorový účinek, způsobí šedivění vlasu.

Podle lékařky je dobré jíst vše s mírou - vitaminy například při zotavování po nemoci. Ani dieta nemá být zcela striktní - i při ní by si člověk měl občas dopřát to, co mu nejvíc chybí - třeba čtvereček čokolády nebo kousek smaženého řízku. Pokud to neudělá, hrozí, že puzení nezvládne a pochoutkou, kterou postrádá, se nacpe k prasknutí.