Hlavní obsah

Slavné ženy, které vyhrály boj s rakovinou prsu

Novinky, bok

Rakovina prsu je onemocněním, které stejně postihuje obyčejné ženy i celebrity. Všechny z nich by se jistě chtěly tomuto problému vyhnout, ne každá má ale to štěstí. Ať už z důvodu dědičnosti, nebo kvůli nedostatečné prevenci či informovanosti. Důležité ale je, jak se s tím která žena vyrovná a jak se k nemoci postaví.

Foto: Profimedia.cz

Kylie Minogue je jednou z mnoha žen, které svůj boj s rakovinou prsu vyhrály.

Článek

Zasáhne-li ženu rakovina, je to stejná rána jak pro sousedku od vedle tak i pro uznávanou herečku či zpěvačku. Zažitý životní styl se najednou od základu změní a s tím většinou i životní hodnoty. Co mají společné, je boj o život. Najednou je jedno, kolik vydělávají nebo že je někdo z vedlejšího vchodu děsně naštval. Zatnou zuby a snaží se ze všech sil, aby nad nimi nemoc nevyhrála.

Slavné ženy ale mají oproti těm "obyčejným" přeci jen jednu výhodu. Lidé jim více naslouchají, a proto mohou o svém problému veřejně hovořit a upozornit tak na problém, který jednoduše nezmizí jen proto, že o něm někdo nemluví.

Podívejte se s námi na několik slavných žen, které svůj boj dovedly k úspěšnému cíli. Informace zveřejnily servery Health.com a cancer.about.com.

Kylie Minogue (nemoc diagnostikována v roce 2005, v 36 letech)

První poněkud nejasná diagnóza málem sebrala australské zpěvačce šanci na úspěšnou léčbu. Kylie ale ani počáteční příznaky nepodcenila a podstoupila řadu dalších testů a prohlídek, při kterých jí byl diagnostikován útvar v levém prsu. Hned poté následovala částečná mastektomie (odebrání prsu), chemoterapie a ozařování.

Foto: Profimedia.cz

Kylie Minogue

Zpěvačka po své léčbě apelovala na všechny ženy, aby byly odvážné a při jakékoli pochybnosti co nejdříve navštívily lékaře. "Jen proto, že má někdo bílý plášť a lékařské vybavení, neznamená, že má automaticky ve všem pravdu," uvedla zpěvačka na základě svých vlastních zkušeností v roce 2007 v show Ellen DeGeneresové.

Cynthia Nixonová (nemoc diagnostikována v roce 2006, ve 40 letech) 

Tuto herečku zná jistě každý fanoušek seriálu či filmového zpracování Sexu ve městě. Ne každý už ale ví, že u ní byla v roce 2006 diagnostikována rakovina v pravém prsu. Nález byl objeven při běžném mamografickém vyšetření. Herečka nechtěla kolem nemoci zbytečně čeřit vodu, a proto o průběhu léčby kromě rodiny nikdo nevěděl. "Nechtěla jsem, aby mě paparazzi sledovali až do nemocnice," řekla v jednom z rozhovorů z té doby pro New York Daily News.

Foto: Profimedia.cz

Cynthia Nixonová

Když si ale uvědomila, že by její příběh mohl pomoci i ostatním nemocným ženám, rozhodla se podělit s veřejností. I její matka vyhrála boj s touto zákeřnou nemocí. Je členkou nadačního fondu.

Christina Applegate (nemoc diagnostikována v roce 2008, v 36 letech)

Ztráta prsu kvůli rakovině je nepředstavitelná situace pro každou ženu. Ne tak pro slavnou představitelku "Melounka" z neméně slavného seriálu Ženatý se závazky, která se po nepříjemné diagnóze v létě 2008 rozhodla pro odstranění obou prsou.

Foto: Profimedia.cz

Christina Applegateová

Byla u ní totiž zjištěna nebezpečná genová mutace. Opakovanou rakovinou prsu trpěla i Christiina matka, které svůj boj také vyhrála. Celková mastektomie byla jednou z mála možností, jak rozšíření nebo návrat rakoviny co nejvíce omezit. Herečka pracuje na projektu pro ženy, které si z finančního hlediska nemohou dovolit podstupovat testy a vyšetření v souvislosti s touto nemocí.

Melissa Etheridge (nemoc diagnostikována v roce 2004, ve 43 letech)

Americká pop-rocková písničkářka v roce 2005 dala všem jasně najevo, že svůj boj nevzdává a že nic neskrývá. Na předávání cen Grammy vystoupila s holou hlavou a skvělou náladou, a to nedlouho po dokončení chemoterapie a ozařování. Bulku v levém prsu si našla doma při samovyšetření. Její osobní zkušenosti ji inspirovaly k napsání písně “I Run for Life", která je právě o boji s touto zákeřnou chorobou.

Foto: Profimedia.cz

Melissa Etheridge

S rakovinou bojovali i mnozí její příbuzní (otec, teta a babička), kteří ale nemoci podlehli.

Sheryl Crowová (nemoc diagnostikována v roce 2006, ve 44 letech)

"Jsem chodící reklama na včasné odhalení," uvedla zpěvačka v roce 2006, kdy jí byly při rutinním mamografickém vyšetření objeveny nezvyklé útvary v obou prsou. Ihned absolvovala sedmitýdenní ozařování, léčbu doplňovala akupunkturou a konzumací bylinných čajů. Žádná diagnóza rakoviny prsu nebyla v její rodině evidována.

Foto: Profimedia.cz

Sheryl Crow

V roce 2007 na základě svých zkušeností požádala Kongres, aby finančně podporoval výzkum zaměřený na možná spojení mezi rakovinou prsu a faktory stávajícího životního prostředí.

Jaclyn Smithová (nemoc diagnostikována v roce 2002, v 56 letech)

Modelka a herečka, kterou si pamětníci pamatují ze seriálového zpracování Charlieho andílků z roku 1976, mladší ročníky ji mohli vidět v novějším filmovém zpracování Charlieho andílci: Na plný pecky (2003), objevila náhodně bulku v prsu v roce 2002. Podstoupila ozařování a po vyléčení se téměř ihned stala členkou různých skupin podporujících nemocné ženy s rakovinou prsu. Je také členkou programu, který upozorňuje na možné příznaky a rizika spojená s rakovinou.

Foto: Profimedia.cz

Jaclyn Smith

Olivia Newton-Johnová (nemoc diagnostikována v roce 1992, ve 44 letech)

Slavné zpěvačce a herečce, která ztvárnila nezapomenutelnou roli v Pomádě, byla rakovina diagnostikována v roce 1992. Zpěvačka podstoupila amputaci prsu a následnou rekonstrukci.

Foto: Profimedia.cz

Olivia Newton-Johnová

Suzanne Somersová (nemoc diagnostikována v roce 2001, v 55 letech)

Na svůj boj s rakovinou tato herečka, nám známá především ze seriálu Krok za krokem, asi jen tak nezapomene. V roce 2000 u ní byla nejprve šesti různými lékaři mylně diagnostikována rakovina celého systému se čtyřmi různými ložisky.

Herečka sama v několika pozdějších rozhovorech přiznala, že to bylo jednoznačně nejhorší období jejího života. Její vyhlídky byly podle lékařů jen v rozmezí několika týdnů, protože rakovina prý byla neoperovatelná. Po dlouhém roce různých vyšetření a testů jí byla diagnostikována "pouze" rakovina prsu. I v návaznosti na průběh posledních dní se rozhodla nepodstoupit klasickou léčbu, ale novou alternativní proceduru.

Foto: Profimedia.cz

Suzanne Somers

Na základě svých zkušeností a rozhovorů s lékaři i pacienty, které při své léčbě poznala, se rozhodla napsat poněkud kontroverzní knihu "Knockout: Interviews with Doctors Who are Curing Cancer and How to Prevent Getting It."

Shirley Temple Black (nemoc diagnostikována v 44 letech)

Filmové herečce, později diplomatce a političce byla diagnostikována rakovina prsu v roce 1972. Byla první slavnou celebritou, která o své nemoci veřejně informovala. Jejím cílem bylo informovat další ženy se stejným problémem. V té době šlo o nevídaný jev, který povzbudil řadu žen, které s nemocí bojovaly.

Foto: Profimedia.cz

Shirley Temple

Anastacia (nemoc diagnostikována v 34 letech)

Této slavné americké popové zpěvačce, která všechny oslnila svým až příliš "černošským" chraplavým hlasem, diagnostikovali lékaři rakovinu v lednu 2003. Ihned začala s léčbou a ještě na konci roku 2003 se vrátila zpět do nahrávacího studia.

Založila nadaci na výzkum rakoviny prsu. Diagnózu rakoviny prsu nikdo v její rodině neměl.

Foto: Profimedia.cz

Anastacia

Maggie Smithová (nemoc diagnostikována v roce 2008, v 73 letech)

Jméno této herečky mnohým možná nic neřekne, ale když se řekne profesorka McGonagallová ze série o Harrym Potterovi, tak už mají všichni jasno. I během léčby se prý herečka nechtěla stáhnout a natáčela, i když chodila na radioterapii. Podstoupila jednorázové odstranění postižené tkáně a posléze chemoterapii.

Foto: Profimedia.cz

Maggie Smithová

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám