Hlavní obsah

I pouhá čtvrthodinka cvičení denně pomáhá zkvalitnit a prodloužit život

Novinky, Bohumila Kunertová

To, že bychom pro zkvalitnění našeho života měli nejen zdravě jíst, ale i cvičit, víme snad všichni. Podle odborníků byla donedávna doporučována minimálně půlhodina denně, aby to mělo nějaký účinek. Ne všichni ale mají natolik silnou vůli či odhodlání, aby to dodrželi. Mluví-li se právě o vás, nezoufejte. Podle nové studie stačí i pouhých 15 minut.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhé namáhavé cvičení ne všichni zvládnou, ať už kvůli kondici, nebo slabé vůli. I tak nezoufejte. I 15 minut pravidelného nenáročného cvičení prý stačí k tomu, abyste si zlepšili kondici a prodloužili život.

Článek

Pravidelné cvičení posiluje nejen svaly, zvyšuje i celkovou kondici, snižuje riziko některých chorob a celkově napomáhá lepšímu psychickému stavu. Chcete-li tedy žít kvalitní a dlouhý život, pravidelnosti se asi nevyhnete. Možná vás ale potěší alespoň to, že se nemusíte trápit minimálně půlhodinu, která pro "občasné sportovce" může při každodenním opakování znamenat naprosto nekonečnou dobu.

Podle nové studie odborníků z Taiwanu prý pro kýžený účinek a efekt stačí i pouhých patnáct minut pravidelného cvičení, uvedl server Fox News. "Toto zjištění jistě nahrává i velice vytíženým lidem, kteří prostě jinak nemají čas někam chodit cvičit," vysvětluje doktor Anil Nigam z univerzity v Montrealu, který se sice na výzkumu přímo nepodílel, ale výsledky publikoval a propaguje je i na internetu.

Doporučovaná půlhodina je zbytečně moc?

Podle Světové zdravotnické organizace je již delší dobu doporučováno dospělým pravidelné půlhodinové cvičení. Mnozí lidé, kteří toto cvičení dodržují, většinou provozují rychlou chůzi, vodní aerobic nebo jízdu na kole.

Odborníci přímo z Taiwanu ale zjistili, že většina obyvatel východní Asie je všeobecně méně aktivní, než jejich západní kolegové. Proto se rozhodli zjistit, zda i samotné krátké cvičení ve stanovené délce pouhých 15 minut, bude stačit k pozitivním výsledkům.

Proto provedli podrobný dlouhodobý průzkum mezi 416 000 místními obyvateli, u kterých zjišťovali pravidelnost a námahu při cvičení během posledního měsíce. Výsledky pak rozdělili do pěti skupin podle náročnosti cvičení. Po dobu dalších osmi let pak zkoumali pokrok ve cvičení a kvalitě života u jednotlivých respondentů.

U jedinců, kteří cvičili pouhých 15 minut denně, ze srovnání vzešlo, že u nich hrozí o 14 procent nižší riziko úmrtí v dohledné době, a že si život prodlouží zhruba až o tři roky oproti lidem, kteří necvičili vůbec. U hodnocení výsledků je ale podle odborníků brát v potaz také fakt, že veškeré údaje použité v testech byly uvedeny samotnými respondenty. Je tedy možné, že řada z nich byla poněkud nadnesena. I tak je ale jednoznačné, že alespoň nějaké cvičení je pro život přínosnější, než žádné.

I krátké počáteční cvičení může být do budoucna dobrou inspirací pro zvyšování námahy a také pro celkovou lepší kondici.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepší lék na dokonalou postavu? Pravidelnost

Říká se, že nejúčinnější dietou je nejíst. Taková „dieta“ je však značně nezdravá a hlavně s následným yo-yo efektem. Nejzdravější je jíst často, zdravě a po...

Výběr článků

Načítám