Hlavní obsah

Opalování působí na mozek stejně jako drogy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas

Vědce trápilo, proč je opalování v soláriích tolik návykové jako drogy či alkohol. Proto se ve svém výzkumu zaměřili právě na tuto problematiku a došli k zajímavému zjištění. Při opalování dochází v těle k reakci, která uspokojuje mozek stejně jako po požití alkoholu či drog. Lidé se tak směle dál opalují, ačkoliv vědí, že si tím po zdravotní stránce velmi ubližují.

Foto: Profimedia.cz

Při opalování se lidé již neobejdou bez ochranných přípravků.

Článek

Tento mechanismus působení na centrum uspokojení a odměny v mozku zvyšuje touhu po opalování a navíc posiluje opakování této aktivity. Podobně dochází ke vzniku závislosti při konzumaci drog a alkoholu.

Psychiatři z Texasu to prokázali experimentálně, když nechali skupinu lidí navštěvovat solárium. Část z nich netušila, že stroje mají UV filtry a tudíž se zhoubné záření k jejich kůži nedostane. Vědci měřili po opalování v soláriu aktivitu v mozku a průtok krve u pokusných osob. U těch, které se opalovaly s filtrem, k reakci uspokojení v mozkovém centru odměny nedošlo. Ale při UV záření byla reakce mozku podobná té po požití alkoholu či drog.

„Používání solárií vyvolává v mozku pocit uspokojení a naplnění, takže lidé mohou cítit nutkání opalovat se opakovaně, ačkoli vědí, že jim to škodí,“ vysvětluje profesor psychiatrie Bryon Adinoff z University of Texas Southwestern v Dallasu.

Reklama

Související témata:

Související články

Slunění zvyšuje choutky mužů na sex

Dlouhý pobyt na sluníčku bez ochranných přípravků může vážně poškozovat kůži a ohrožovat zdraví rakovinou. Jenže pokud je opalování uvážené, pravidelné...

Výběr článků

Načítám